Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pepperkakekrenket

Fem forslag til neste års pepperkakebaking i Forsvarsdepartmentet.

BURDE IKKE BEKLAGET: Forsvarsdepartementet burde stått opp for disse pepperkakene.
BURDE IKKE BEKLAGET: Forsvarsdepartementet burde stått opp for disse pepperkakene. Vis mer
Debattinnlegg

Forsvarsdepartementet arrangerer internt juleverksted, og lager pepperkaker med formen til vårt nye kampfly F-35. Resultatet legges ut på Instagram. Og vips: De krenkede rir igjen. Kampfly? I julen? Når Syria bombes, asylmottak brenner og Nasjonal Front vinner valg i Frankrike?

Jeg blir ikke lenger skuffet over reaksjonene fra korrekte, sarte sjeler på sosiale medier. De er like forutsigbare som regnet i Bergen. Nei, skuffelsen kommer fordi den anklagede part - Krenkeren - nok en gang velger å legge seg flat.

Fra et kommunikasjonsperspektiv er det sikkert det enkleste: En beklagelse fra selveste Regjeringen, og de krenkede kan snuse inn eimen av en moralsk seier på vegne av alle som misliker krig og elsker fred. Så går verden videre, nye stormer i vannglass oppstår, og pepperkake-skandalen er raskt glemt.

Det finnes kanskje grenser for hva man skal legge i en så liten sak. Men tenk om departementets kommunikasjonsfolk heller hadde stått opp for pepperkakeflyene sine? Rettet ryggen, sagt at nok får være nok, og heller uttrykt stolthet over hva disse flyene betyr for dem? Og hva de betyr for oss?

Jeg legger kanskje mye i flyenes symbolikk, men det går faktisk en klar linje fra vårt kjøp av nye F-35, til kampen for vår suverenitet under den kalde krigen, og helt tilbake til norske piloters innsats under andre verdenskrig. Kampflyene var da - og er nå - sistelinjeforsvaret for vår frihet. Er det egentlig så hinsides av et forsvarsdepartement å markere dette i adventstiden? Er det så usmakelig å koble juletid og Forsvaret sammen? Jeg tror at de som faktisk opplevde krigen tvert i mot vil finne mening i det.

Vi som ikke sjokkskades av å bli påminnet Forsvaret i adventstiden, burde heller følge opp Forsvarsdepartementets gode eksempel. Her er derfor fem forslag til neste års pepperkakebaking, som følger i nøyaktig samme ånd som årets F-35-pepperkaker:

1. Tungtvanns-pepperkaker. Et fint minne om en heroisk aksjon. Bør helst ikke inneholde tungtvann, selv om det angivelig går an å drikke. Sarte sjeler advares: Det ble brukt skytevåpen under tungtvannsaksjonen. Skytevåpen brukes også i kriger som pågår nå.

2. Krigsseiler-pepperkaker. Et minne om Norges kanskje viktigste krigsinnsats. En pepperkake er bisart nok mer enn hva de fleste krigsseilerne fikk for sin uvurderlige innsats.

3. Spitfire-pepperkaker. Beklager F-35, men ikke noe kampfly kan slå et godt gammelt Spitfire. Flyet ble brukt av norske piloter under andre verdenskrig, og på et tidspunkt i 1943 sto nordmennene for flest nedskytinger av tyske fly. Sarte sjeler advares: Disse flyene var utstyrt med mitraljøser og kanoner, og kunne også bære lette bomber. Bomber brukes mot terror-mål i Syria i dag.

4. NATO-pepperkakestjerne. Hvorfor ikke bytte ut den generiske og kjedelige pepperkakestjernen ut med den symboltunge NATO-stjernen? Det ville kanskje vært ansett for blasfemi for noen år siden, men det kan være gode grunner til å takke NATO for at vi har kunnet feire jul i relativt stor trygghet helt siden andre verdenskrig.

5. Fregatt-pepperkake. Fregattene våre har bidratt stort i internasjonale oppdrag, blant annet mot pirater, og i destruksjon av kjemiske våpen. Sarte sjeler advares: Disse skipene er fylt til randen av våpen, og vestlige land bruker som kjent fregatter til å sende kryssermissiler mot terror-mål i Syria.

Dere som flyr i taket over pepperkakefly, bør enkelt og greit roe litt ned. Hvis synet av noen pepperkaker gir dere så dårlige assosiasjoner, kan det være på tide med en mobilpause og litt frisk luft. Indignasjon over at Forsvarsdepartementet gleder seg over Forsvarets nye fly, bør byttes ut med noe annet å irritere seg over. Det finnes nok av andre rare debatter i dette landet.

I fare for å høres ut som Davy Wathne i twitterdebatt-modus: God bedring. God natt. God jul.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media