Per Aabel er død

Skuespiller Per Aabel døde i dag morges. Aabel ble 97 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi trodde han skulle leve evig

Blomster og lys for Per Aabel

Per Aabel ble funnet i sitt eget hjem av hjemmehjelpen idag morges. Han sovnet inn i sin egen seng.

Aabel skulle opptrådt på Nationaltheatrets hovedscene nyttårsaften sammen med Liv Dommersnes i forestillingen «Vi tenner lys»..

- Jeg både gleder og gruer meg, sa Aabel til Dagbladet tidligere i år. Han var innstilt på å opptre selv om han følte seg både sliten og syk.

- En sann venn og inspirator har gått bort, sier teatersjef Ellen Horn ved Nationaltheatret til NTB. Hun sier at Aabel har vært en inspirator for Nationaltheatret helt siden han kom dit i 1926 som instruktør.

Per Aabel ble født i Oslo 25. april 1902. Faren var den legendariske skuespilleren Hauk Aabel. Per ble etterhvert en av Norges mest betydningsfulle skuespillere, og har helt til det siste fått meget gode kritikker for sin innsats på scenen.

Aabel, som er utdannet både som teatermann, tegner, ballettdanser og koreograf, debuterte som ballettdanser i 1921 på Mayol i balletten «Carneval». Som skuespiller fikk han sin debut og sitt gjennombrudd i 1931 på Oslo Nye Teater som Carlos Pintos i «Det svake kjønn» av Edouard Bourdet. Stykket ble en suksess, ikke minst takket være Per Aabel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer