Per Andreas Persson

Håndverksmessig forbilledlige noveller fra Hallelujamiljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Da Per Andreas Persson debuterte med novellesamlingen «Jeg går nå og kommer aldri mer tilbake», skrev Dagbladets Øystein Rottem at kvaliteten på novellene var forbløffende høy. Det samme må sies om oppfølgeren «Gud er glad i Norge». Når Persson attpåtil skriver fra et lavkirkelig bygdemiljø à la Levi Henriksen, burde det borge for det virkelig store salget.

Beskjeden

Muligens er samlingen for beskjeden både i format og stil. Den består av fjorten til dels svært korte noveller. Tittelen lyder som en polemikk mot Gros selvgode Norgesfrase. Det er den ikke. Den er hentet fra en fortelling om to umulige brødre som prøver å frelse Skrot–Kalle. Den ene forteller at han hadde en drøm der Jesus sa «Jeg er glad i Norge. Jeg er glad i Skrot–Kalle». Guttene prøver å lokke ham til å betale gjelden sin til Jesus, vel vitende at han også har madrassen full av penger.

Jesus-svette

Dette tvetydige ordspillet, der kona til Skrot-Kalle er en ikke-lyttende skvaldrende sufflør, er betegnende for boka. Persson er usedvanlig god på knappe dialoger der mye ligger mellom linjene. Flere av novellene er fra et lavkirkelig miljø som Persson åpenbart kjenner godt til. Som tenåringen som venter på at den rødhårede skal dukke opp på et Hallelujamøte, hun kommer ikke, men han er glad til. Han oser «Jesus-svette» etter et hett vekkelsesmøte, og forresten liker han ikke rødhåringer. Ellers er det mye humor her. Han som husker første gang han møtte Jesus: «Jeg var elleve, Det var ved det store treet. Han hadde trenchcoat og hatt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer