FRA BERGEN TIL OSLO: Festspilldirektør Per Boye Hansen i Bergen blir sjef på Operaen.  

Foto: Agnete Brun/Dagbladet
FRA BERGEN TIL OSLO: Festspilldirektør Per Boye Hansen i Bergen blir sjef på Operaen. Foto: Agnete Brun/DagbladetVis mer

Per Boye Hansen blir ny operasjef

Har vært svært kritisk til måten Operaen styres på.

(Dagbladet): Direktør for Festspillene i Bergen, Per Boye Hansen skal overta den viktige stillingen som sjef for Operaen.

Søknadsfristen for stillingen, som 61 personer søkte på, gikk ut 1. september. Den nye operasjefen ble offentliggjort på en pressekonferanse i Operaen i ettermiddag.

Boye Hansen har av flere vært regnet som den soleklare favoritten.

«Søkerlista inneholder mange navn, men ingen som er sterke nok til å overtrumfe Per Boye Hansen: nåværende Festspillsjef i Bergen, tidligere direktør for Komische Oper i Berlin og fra 2012 også spesialrådgiver for operasjef Andreas Homoki ved den prestisjefulle Zürich-operaen,» skrev Dagbladets operakommentator Ståle Wikshåland i begynnelsen av måneden.

Har kritisert ledelsesmodell Boye Hansen har tidligere vært kritisk til Operaens styringsmodell, med en operadirektør, Tom Remlov, som operasjefen er underordnet.

Boye Hansen søkte i 2006 selv på stillingen som administrerende direktør. Den gang var det Tom Remlov, som fortsatt er operadirektør, som fikk stillingen.

Boye Hansen uttalte til Aftenposten tidligere i høst at det var nettopp Remlov som oppfordret ham til å søke på stillingen som operasjef. De hadde da allerede hatt samtaler om et eventuelt samarbeid.

GÅR AV: Paul Curran slutter i sin stilling som operasjef ved nyttår. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
GÅR AV: Paul Curran slutter i sin stilling som operasjef ved nyttår. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Om ledelsesmodellen han selv hadde kritisert, sa Boye Hansen følgende:

- Jeg føler meg overbevist om at det ikke skal være et problem. Det er snarere slik at alle modeller vil ha fordeler og ulemper. Det er ingen hemmelighet at jeg har vær kritisk til modellen på Den Norske Opera & Ballett, men jeg ser også at et slikt samarbeid kan være konstruktivt. Det viktigste er at man kommer godt ut av det med hverandre, og det har jeg grunn til å tro.

Lorentzen ny ballettsjef På pressekonferansen ble det også klart at Ingrid Lorentzen er ny ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Lorentzen overtar jobben etter Espen Giljane, som har vært sjef for Nasjonalballetten siden 2002.

Lorentzen er utdannet ved Statens balletthøgskole (1988—89) og ved Svenska Balettskolan. Hun har også gjennomført dansestudier i New York og Paris, og sitter i dag i Norsk Kulturråd.

Hun har i en årrekke vært kjæreste med komiker Otto Jespersen.

Overtar for kontroversiell leder De siste fire åra har Paul Curran hatt stillingen som operasjef. Tidligere i år valgte han å fratre - to år før åremålet utløp. Curran var en kontroversiell leder, som mottok mye kritikk for sin personlige lederstil.

Blant annet nektet den kjente regissøren Stein Winge å sette opp flere stykker under Currans ledelse.

NY BALLETTSJEF: Ingrid Lorentzen tar over lederstillingen fra Espen Giljane. Foto: Dagbladet
NY BALLETTSJEF: Ingrid Lorentzen tar over lederstillingen fra Espen Giljane. Foto: Dagbladet Vis mer

Curran selv nektet for at uttalelsene fra Winge var en medvirkende årsak til at han gikk av før tida.

- Jeg beklager overfor Stein Winge hvis han tror det. Nei, de har overhodet ikke hatt noe å si. Jeg leverte oppsigelsen min i desember. Jeg har sagt opp fordi jeg føler meg ferdig med jobben og planene jeg hadde for Operaen. Jobben jeg trodde ville ta seks år tok fire, sa Curran til Dagbladet i fjor vinter.

- En sjef for et hus som dette vil alltid være omstridt, sa operadirektør Tom Remlov til Dagbladet etter Currans avgang.

BALLERINA: Ingrid Lorentzen er vår mest kjente ballettdanser. Her i «Svanesjøen» ved Den Norske Opera i september 2003. Foto: Erik Berg, Den Norske Opera
BALLERINA: Ingrid Lorentzen er vår mest kjente ballettdanser. Her i «Svanesjøen» ved Den Norske Opera i september 2003. Foto: Erik Berg, Den Norske Opera Vis mer