ÅPNER GALLERI: Fotografen Per Heimly er ikke redd for å by på seg selv når han galleridebuterer på Aker Brygge. Utstillingen hans inkluderer blant annet fire selvportretter og en videoinstallasjon som viser ham på fylla i Tokyo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅPNER GALLERI: Fotografen Per Heimly er ikke redd for å by på seg selv når han galleridebuterer på Aker Brygge. Utstillingen hans inkluderer blant annet fire selvportretter og en videoinstallasjon som viser ham på fylla i Tokyo. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Per Heimly galleridebuterer med å vise seg selv på fylla

- Filmen er veldig ekkel.

(Dagbladet): I dag åpnet Per Heimly utstillingen «Between Angels and Demons» i sin galleridebut på Aker Brygge.

- Det er viktig å være litt ulykkelig til tider for å forstå seg selv. Utstillingen reflekterer på et vis livet mitt. Jeg er jo både en engel og en demon, det er vi alle, sier han.

- Naken og sårbar Utstillingen består av 17 av Heimlys beste verker, inkludert fire selvportretter. Den inkluderer også en videoinstallasjon som aldri har vært vist tidligere.

- Filmen er veldig ekkel. Den er selvutleverende, naken og sårbar. Det er ikke akkurat flatterende, men jeg vil at kunstnere skal være blodig ærlige. Det skal koste litt, sier han.

Installasjonen viser blant annet en lengre scene der fotografen henger over et toalett og kaster opp.

- Det var første kveld i Tokyo og jeg hadde drukket en flaske absint. Jeg dro ut klokka tolv og husker ingenting før klokka fem, sier han.

Da Heimly kom til seg selv klokka fem gikk han rundt i en time og husket ikke hvor han bodde.

-  Jeg tenkte bare «faen, jeg greier å fucke det så jævlig til». Da jeg hadde gitt opp løftet jeg blikket og der var hotellet, sier han.

- Etter noen dager fant jeg filmen, og tenkte at «det er jo kunst». Jeg har filmet meg selv på fylla, det blir ikke ærligere enn det.

Geriljakunst Fotografen mener det er viktig å få vist fram bildene for å kunne gå videre.  

- Jeg blir aldri helt fornøyd, men det er viktig å få gitt ut verkene og gi dem sitt eget liv. Man blir etter hvert gæren av å stå og se på dem selv, sier han.

Det er første gang Heimly åpner galleri, og det vil bare holde åpent i en måned.   

- Det var egentlig et litt impulsivt tiltak. Det viste seg at det stod et lokale tomt på shoppingsenteret på Aker Brygge, som jeg får benytte en stund, sier han.

Selv mener Heimly at det ikke betyr noe for ham som kunstner å ha åpnet sitt første galleri.

- Men det betyr at kunsten blir gjort tilgjengelig for folk. Det blir en form for geriljakunst mellom alle butikkene, sier han.  

«Dama» på besøk
Blant gjestene på galleriåpningen var P3s Live Nelvik. Hun skal spille Heimlys kjære i et nytt prosjekt og var ute og gjorde litt research.

- Jeg prøver å finne ut hvordan det er å være sammen med Per. Mye av det man har sett tidligere viser en festlig og litt utagerende type. Jeg prøver å få sett litt andre sider av ham, sier hun.

Galant fotograf Nelvik kan røpe at Heimly er litt av en gentleman.

- Han er ganske galant. Lar meg gå inn døra først, presenterer meg for folk og gir meg påfyll i glasset. Det kan for så vidt misforstås med at han prøver å skjenke meg, men jeg kaller det galant, sier hun og ler.

Om utstillinga har hun bare lovord.

- Jeg synes den er kjempefin. Jeg tok til og med meg en stensil med prisene.

RESEARCHER: Live Nelvik skal snart spille dama til Per Heimly. Hennes research viser at Per Heimly er litt av en gentleman. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RESEARCHER: Live Nelvik skal snart spille dama til Per Heimly. Hennes research viser at Per Heimly er litt av en gentleman. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer