<strong>LYTT TIL BARNA:</strong>Torkelsen møter stadig barn som forteller at han kommer til å dø av røykingen, men barnas brutale ærlighet har rot i virkeligheten, skriver forfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LYTT TIL BARNA:Torkelsen møter stadig barn som forteller at han kommer til å dø av røykingen, men barnas brutale ærlighet har rot i virkeligheten, skriver forfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Per Inge Torkelsen må slutte å sutre

Passiv røyking er ikke ufarlig. Man anslår at mellom 160 og 400 mennesker dør av passiv røyking i Norge hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Komikeren og røykeforkjemperen Per Inge Torkelsen kritiserer i Dagbladet endringer i tobakkskadeloven og konsekvensene av disse. Ett av hans poenger er at han «stadig vekk» møter barn som forteller at han kommer til å dø fordi han røyker. Barn er kjent for ofte å formulere seg både spisst og brutalt ærlig, men slike kommentarer er likevel ikke helt uten rot i virkeligheten:

Tobakk er en gift som dreper, og hvert år dør om lag 5 100 mennesker i Norge av røyk. Det er en større utfordring enn at Torkelsen fra 1. september ikke kan røyke på Jernbaneverkets plattformer og stasjoner.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL, mener faktisk at konsekvensene av å røyke er så store at vi må gå lenger enn de siste lovendringer, og på sikt forby omsetning og innførsel av røyketobakk og sigaretter.

Torkelsens andre eksempel på at han føler seg mobbet som røyker, er at han ble tilsnakket av en dame i Bergen som mente at barnet hennes kunne ta skade av at han røykte i nærheten av barnevogna. En slik reaksjon fra en mor er verken mobbing eller urimelig, selv om avstanden til vogna kan ha vært mer enn en meter. Kvinnens reaksjon var derimot en sunn reaksjon som flere bør følge: Beskytt barn mot farlig tobakksrøyk.

Passiv røyking er ikke ufarlig. Man anslår at mellom 160 og 400 mennesker dør av passiv røyking i Norge hvert år. Anslagsvis 100 000 barn utsettes for passiv røyking hjemme hver dag. Barn er spesielt sårbare for tobakksrøyk siden lungene og immunsystemet deres ikke er ferdig utviklet.

Dessuten puster de fortere enn voksne, og får dermed i seg mer røyk. For eksempel har barn som utsettes for passiv røyking en dobbelt så høy risiko for utvikling av KOLS som voksen. Det er ikke uten grunn at alle barn i Norge fra 1. juli 2013 hadde lovfestet rett til et røykfritt miljø.

På ett område har Torkelsen rett:

Samfunnet bør gjøre mer for å hjelpe røykere å slutte. LHL mener for eksempel at legemidler til røykeavvenning må fås på blå resept. Som en person med offentlig gjennomslag har Torkildsen et større ansvar enn å sutre over begrensinger i egne muligheter for å røyke hvor han selv vil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer