Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Løgnaslagets sketsj om «nazifrisør»:

Per Inge Torkelsen om «nazifrisør»-sketsj: - Angrer overhodet ikke

Revygruppa Løgnaslaget møter Merete Hodne i retten onsdag. 

SKAL I RETTSMØTE: Per Inge Torkelsen utgjør én tredel av revygruppa Løgnaslaget. Onsdag møter de frisør Merete Hodne i Stavanger tingrett. Hodne vil ha fjernet ordet «nazifrisør» fra en av Løgnaslagets sketsjer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKAL I RETTSMØTE: Per Inge Torkelsen utgjør én tredel av revygruppa Løgnaslaget. Onsdag møter de frisør Merete Hodne i Stavanger tingrett. Hodne vil ha fjernet ordet «nazifrisør» fra en av Løgnaslagets sketsjer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Tidligere i år ble frisør Merete Hodne dømt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin.

I revyen «Løgnasevangeliet» er Hodne parodiert som «nazifrisør», en beskrivelse hun nå går rettens vei for å få fjernet fra forestillinga.

Hodne har sendt en begjæring om midlertidig forføyning. Det vil si at hun krever at revylaget slutter å bruke ordet «nazifrisør» inntil en rettsavgjørelse foreligger.

Onsdag møtes partene til rettsmøte i Stavanger tingrett.

Det er komikerne Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen som utgjør Løgnaslaget, og som er Hodnes motpart.

Revyen har så langt blitt framført over 50 ganger. Hodnes navn ikke blir nevnt spesifikt i sketsjen, men:

- Det er ikke så mange hårsåre frisører på Bryne. Det er ikke så mange alternativer, sier Per Inge Torkelsen til Dagbladet.

Spent

Komikeren erkjenner at han er spent foran rettsmøtet onsdag.

- Det er uhyre sjelden at humor blir tatt for retten. Det er veldig viktig at vi ikke begynner å kneble humorister og setter spørsmålstegn ved satire og ironi, sier Torkelsen.

Komikeren mener at det er Merete Hodne som selv har gjort at «nazifrisør»-beskrivelsen har fått såpass stor oppmerksomhet.

- Vi har ikke gått ut i pressen i det hele tatt, det er det Merete Hodne som har gjort. Det var da det eksploderte, sier Torkelsen.

- Stemningen på dette nummeret er dobbelt så bra nå som på de første forestillingene, legger han til.

Angrer ikke

Torkelsen og flere andre fra «Løgnasevangeliet» kommer til å være til stede under rettsmøtet onsdag, sammen med deres advokat Brynjar Meling.

Torkelsen opplever hele saken som unødvendig.

- Dette burde ikke vært en sak som kom opp i rettssystemet. Norske jurister og dommere bør egentlig ta seg av viktigere ting enn dette, mener komikeren.

- I lys av «nazifrisør»-bråket, angrer du på at dere har brukt det ordet i revyen deres?

- Overhodet ikke. Det viser at humor ennå kan ha injurierende kraft og provosere, og sette saker på dagsordenen.

- Helt, helt forkastelig

Ifølge Torkelsen kommer ikke Løgnaslaget til å fjerne ordet «nazifrisør» fra den aktuelle sketsjen uten at det foreligger en dom.

- Dette handler om ytringsfrihet, og det er viktig. Dessverre er humoren ikke tilstedeværende i forbindelse med religiøse diskusjoner, avslutter komikeren.

Dagbladet har vært i kontakt med Merete Hodne og hennes advokat Linda Ellefsen Eide. De ønsker ikke å kommentere saken.

Da Dagbladet snakket med Hodne i februar beskrev hun det som «horribelt» å bli omtalt som nazifrisør.

- Jeg blir kalt «nazifrisøren» på Bryne. Det er helt, helt forkastelig. Jeg kjemper mot totalitære ideologier som muhammedanisme og nazisme. Da blir det helt horribelt å bli omtalt som nazifrisør, sa Hodne den gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media