FIKK IKKE MEDHOLD: Nevrokirurgen Per Kristian Eide tapte søksmålet han anla mot arbeidsgiveren Oslo universitetssykehus (OUS) Foto: Privat / Erlend Aas / NTB Scanpix
FIKK IKKE MEDHOLD: Nevrokirurgen Per Kristian Eide tapte søksmålet han anla mot arbeidsgiveren Oslo universitetssykehus (OUS) Foto: Privat / Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Per Kristian Eide vant mot TV 2 med «monsterklage», tapte søksmål mot sykehuset

- Skuffet.

(Dagbladet): I dag ble det klart at nevrokirurgen Per Kristian Eide tapte søksmålet han anla mot arbeidsgiveren Oslo universitetssykehus (OUS).

Søksmålet kom i kjølvannet av at Anders Cappelen i fjor sommer leverte inn tidenes mest omfattende klage til Pressens faglige utvalg (PFU).

Klagen listet opp flere tusen påståtte etikkbrudd av TV 2, da tv-kanalen gransket om nevrokirurg Eide hadde utsatt pasienter for fare og påført dem varig skade. 

Cappelen og Eide vant fram med flere av anklagepunktene.

Stevnet arbeidsgiveren Den 20. mai registrerte Oslo tingrett en stevning fra Eide.

Nevrokirurgen gikk til sak mot egen arbeidsgiver for å få tilbakebetalt store utgifter til juridisk bistand og medierådgivning i forbindelse med klageprosessen mot TV 2.

I dag kom altså dommen, der OUS får medhold. Retten mener OUS ivaretok Eide godt nok under feiden med TV 2, og at sykehuset ikke er ansvarlig for å utbetale erstatning. Påstander om at TV 2s reportasjer bygger på opplysninger fra personer Eide hadde varslet om, er ikke retten enig i.

Retten dømmer Eide til å betale OUS' sakskostnader på tilsammen 706 000 kroner.

- Vi tar dommen til etterretning og konstaterer at retten har lagt til grunn det sykehuset har anført av fakta, juss og bevisførsel. Det er sykehusets synspunkter som til slutt har ført fram og overbevist retten, sier juridisk direktør Oslo Universitetssykehus (HF), Randi Borgen til Dagbladet.

- Det er ingen ønsket situasjon å havne i retten med ansatte, men her har vi hatt så ulike syn på fakta og juss at det var ingen vei utenom.

Rettens mindretall mente at OUS kunne gjort mer for Eide.

Millionbeløp Eides advokat, Sigurd-Øyvind Kambestad, forteller til Dagbladet at hans klient er svært skuffet i dag.

- Eide er skuffet over resultatet og uenig i rettens vurderinger av juss og faktum. Etter hans mening tar retten feil når den legger til grunn at TV 2s reportasjer ikke bygger på opplysninger fra personer Eide hadde varslet om.

- Det er også feil juss når retten mener at arbeidsgiver ikke er ansvarlig for at TV2 fikk opplysningene, når den legger til grunn at opplysningene stammet fra ansatte på sykehuset som hadde brutt sin taushetsplikt, mener Kambestad.

Han kommenterte søksmålet mot OUS slik, da Dagbladet snakket med ham i januar: 

- Eide ble utsatt for et massivt press fra mediene i 2012 og 2013, med ganske grove påstander. I den forbindelse fikk han bistand. De utleggene ønsker min klient tilbakebetalt. Det er snakk om et millionbeløp, sier Kambestad.

Dokumentet, omtalt i media som «monsterklagen», besto av 52 klager på 70 nyhetssaker, var 1800 sider langt og inneholdt 4000 påstander om brudd på god presseskikk. I den første versjon av klagen ble også de involverte TV 2-journalistene beskrevet på en måte som ble kritisert.