AVSLØRINGEN: Her er han! Per Kristiansen stod i dag fram som forfatteren bak pseudonymet «Anonym». Bak ham står forlegger Erling Kagge og forlagssjef Anne Gaathaug. Foto: TORBJØRN GRØNNING
AVSLØRINGEN: Her er han! Per Kristiansen stod i dag fram som forfatteren bak pseudonymet «Anonym». Bak ham står forlegger Erling Kagge og forlagssjef Anne Gaathaug. Foto: TORBJØRN GRØNNINGVis mer

Per Kristiansen er Anonym!

Men hvem er han?

(Dagbladet): Per Kristiansen er mannen bak bøkene «Kongepudler», «Klassekamerater», «Kindereggeffekten» og «Mordet på Anonym». Det ble kjent på en mye omtalt - og stappfull - pressekonferanse hos Kagge Forlag i dag.

Men hvem er han?

Det var spørsmålet som summet blant de frammøtte journalistene, da den nokså anonyme Anonym-forfatteren i grå dressjakke ble hentet fram.

Her kan du lese hva som ble skrevet i Dagbladets livestudio underveis.

- Jeg er tekstforfatter, frilansjournalist og har jobbet i reklamebransjen i mange år. Jeg har jobbet med flere radioprogram, lengst i «Hallo i uken» i 18 år fram til 2009, fortalte han.

Ikke kjent
Kristiansen tror nettopp det at han ikke er en kjent person, er grunnen til at så få har gjettet hvem han er.

- Alle som har lett har lett etter kjendiser. De har lett ettter noen som allerede er kjent, sier han.

- Jeg håper avsløringen i dag gir ro til alle i sjelen til alle som nærmest har undret seg i hjel.

Han har ikke klart å holde seg fullstendig anonym. Flere av hans bekjente har konfrontert ham og fått svar, og ved siste opptelling var det omkring 40 personer som visste om forfatterskapet hans, forteller han.

På spørsmål om han gleder seg til å bli kjendis, svarer han:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er ikke så interessert i det. Men jeg oppfordrer Kagge til å skrive historien om Anonym. Det er en morsom historie.

Ikke hørt om ham
- Jeg vet ikke hvem dette er, jeg har aldri hørt om han før, sier politisk redaktør Marie Simonsen i Dagbladet.

- Når det er sagt, vil jeg jo si at vi har vært veldig nære. Noe av det første vi sa, var at Anonym måtte komme fra «Hallo i uken»-miljøet, det var jo nesten for et «Hallo i uken»-produkt å regne. Are Kalvø var lenge en het kandidat, men da mest fordi han var blant de kjente navnene, sier Simonsen.

Halvor Fossli
Lenge var tidligere Kagge-redaktør Halvor Fosli en het kandidat som Anonym. I dag kunne Kristiansen fortelle at de to har hatt et tett samarbeide i Prosa.

- Vi lette også lenge rundt Halvor Fosli, stakkars, hele omgangskretsen hans ble jo endevendt. Men åpenbart ikke godt nok, sier Simonsen.

- Det er jo et nederlag, det her, det er forferdelig pinlig at vi ikke har klart å finne ut hvem Anonym er. Vi snakker om journalister som finner ut hva Jens Stoltenberg tenker inni hodet sitt - ja selv kongen. Til slutt ble det nesten som en selskapslek, av typen «si et navn». Vi ble slitne, det var knapt et navn som ikke var nevnt, folk var nesten at at man lurte på om Wenche Foss hadde tatt med seg hemmeligheten i graven.

Anne Holt Utallige personer har de siste årene blitt spurt og dementert at de er forfatteren.

Blant de mange som har vært lansert som kandidater, er Knut Nærum, Are Kalvø, Ari Behn, Torgrim Eggen, Vidar Kvalshaug, og selvfølgelig forlegger Erling Kagge selv.

• I går gjennomførte Dagbladet en uhøytidelig avstemming blant leserne, og 31 prosent trodde det var Knut Nærum som stod bak pseudonymet.

Jakten tok en ny dreining før påske i år, da Anne Holt i et blogginnlegg «stod fram» som «Anonym». Kagge Forlag nektet, og understreket at den ekte forfatteren var en mann. Siden dementerte Holt det hele, og sa at blogginnlegget var en del av et mediekritisk prosjekt hun holdt på med.

Også Dagsavisens Arne Strand har «stått fram» som «Anonym», i årets aprilspøk-artikkel i hans egen avis.

John Olav Egeland?
I fjor mente litteraturviter Janne Rygg å ha knekket anonymkoden. Hun «avslørte» Dagbladets egen John Olav Egeland som den anonyme forfatteren. 

- Total skivebom, svarte Egeland.

Overfor Dagbladet har «Anonym» understreket at han vil stå fram overfor alle som spør ham direkte om det er han som har skrevet bøkene. Men foreløpig er det bare enkelte av hans bekjente som har gjettet riktig.

Se Dagbladets nettmøte med «Anonym» i mars i år her.