Per Petterson er blant årets 50 beste

Romanen «Ut og stjæle hester» av norske Per Petterson (55) er på lista når New York Times kårer årets 50 beste skjønnlitterære bøker.

– Det er helt uvirkelig. Hele boka er en slags «freak accident» – det skjer ting med den hele tida som er utenfor min kontroll. Det er jo ikke lenge siden jeg fikk en kjempeanmeldelse i New York Times Book Review og nå dette, sier Per Petterson til Dagbladet.

Hvert år kårer New York Times årets beste bøker.

Avisa har plukket ut 100 skjønnlitterære utgivelser, bare én nordisk forfatter når opp – norske Per Petterson med romanen «Ut og stjæle hester».

Eksklusivt selskap

Han er i godt selskap. Blant de 50 skjønnlitterære forfatterne på den eksklusive lista er blant annet Haruki Murakami, Mario Vargas Llosa, Philip Roth, Don DeLillo og Alice Munro. Det er ikke første gang Petterson får internasjonal oppmerksomhet.

Tidligere i år prydet anmeldelsen av den samme romanen førstesida på New York Times eget bokmagasin.

Han har fått to høythengende franske litteraturpriser.

Og i Storbritannia ble han som første norske forfatter tildelt Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award.

USA-SUKSESS: Per Pettersons roman «Ut og stjæle hester» er ifølge New York Times en av verdens 50 beste romaner akkurat nå. Foto: JASON CLARKE
USA-SUKSESS: Per Pettersons roman «Ut og stjæle hester» er ifølge New York Times en av verdens 50 beste romaner akkurat nå. Foto: JASON CLARKE Vis mer

Skriver på ny bok

Her hjemme har Petterson fått Bokhandlerprisen og Kritikerprisen for «Ut og stjæle hester».

– Ikke at jeg er blasert, men jeg begynner å bli litt lei alt oppstyret. Det er vanskelig å skrive når jeg må ut og inn av skriveprosessen hele tida, sier Petterson.

- Jeg håper det blir ny bok neste år, men jeg kan ikke love noe.

LES OGSÅ:

Årets 100 beste bøker, sett med New York Times\' øyne

Dagbladet.no/litteratur

INN TIL MER HEDER: Forfatter Per Petterson ble tildelt litteraturprisen IMPAC på 800 000 norske kroner 14. juni i år, i rådhuset i Dublin.