Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Per Petterson er nummer 19

Hvorfor er «Ut og stjæle hester» en av vår tids beste bøker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ut og stjæle hester» handler om å forsone seg med fortida, lære seg å leve med den. Hovedpersonen Trond Sander er såpass gammel at det er for seint å snakke ut, i og med at faren er død. Likevel må han finne ut hva som skjedde den sommeren han fylte femten. Det var da livet hans skiftet retning. Det var da han oppdaget sviket og brått ble voksen.

Per Petterson debuterte 35 år gammel med novellesamlinga «Aske i munnen, sand i skoa» i 1987 og siden har han skrevet romaner. «Til Sibir» (1996) ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris, men det var først med «Ut og stjæle hester» (2003), hans sjette bok, at Per Petterson ble folkelesning.

Nabo med fortid

Romanens forteller, Trond Sander, er 67 år. Han har flytta til et lite hus ved en innsjø langt øst i landet, sammen med Lyra, hunden sin. Året er 1999, det er tidlig i november og knappe to måneder til tusenårsskiftet, men Trond har ingen festplaner. Han vil være alene.

Trond mistet sin andre kone for tre år siden, i en bilulykke. Han har kjøpt huset i skauen for å være i fred. Ikke engang døtrene hans vet hvor han har bosatt seg: «Det skal være det siste stedet jeg bor.»

En kveld hilser Trond på naboen, en mann på hans egen alder. Det er noe kjent ved ham. Naboen heter Lars Haug og han bringer fortiden med seg. Han tvinger Trond Sander til å tenke over hva som skjedde i juli 1948. Den gang var Trond femten år og familien bodde på Ljan i Oslo. Men faren hadde ei hytte i skogen, ikke så langt fra svenskegrensa og her har det skjedd ting _ både under krigen og i løpet av sommeren 1948. Disse hendelsene får konsekvenser for en rekke mennesker, blant dem Trond og faren.

Per Petterson bor selv på et småbruk - i Høland - men det har vært en gradvis forflytting ut av Oslogryta. Han er født på Vålerenga, oppvokst på Veitvet og bodde ti år i drabantbystrøk på Rælingen før han flytta ut i skauen. På småbruket i Høland skrev han også «I kjølvannet» (2000), som handler om en mann som mister mor, far og søksen i en båtbrann, liksom forfatteren selv mistet sine nærmeste i Scandinavian Star-ulykken i 1990. I likhet med Trond Sander må hovedpersonen i «I kjølvannet» leve med at faren er død og at de aldri kan få snakket ut.

Konkret og intens

«Alle leserens sanser vekkes opp, og sterke, lysende bilder glir over netthinna i løpet av lesningen.» Fra Dagbladets anmeldelse i 2003. Foto: TOM MARTINSEN
«Alle leserens sanser vekkes opp, og sterke, lysende bilder glir over netthinna i løpet av lesningen.» Fra Dagbladets anmeldelse i 2003. Foto: TOM MARTINSEN Vis mer

«Ut og stjæle hester» er en roman om død og svik - mennesker som dør altfor tidlig og mennesker som blir sveket av sine aller nærmeste.

Romanen fikk stort sett nesegruse anmeldelser da den kom og ble raskt en av høstens bestselgere. Et av kritikernes favorittord i omtalene av «Ut og stjæle hester», er «intens». Petterson skriver en svært konkret og sansbar prosa, men lar gjerne sterke følelser bli liggende igjen mellom linjene. Nærheten til naturen og det daglige arbeidet, felling av trær og fløting av tømmer, beskrives med andakt, mens tolkningen av de menneskelige relasjonene i mye større grad overlates til leseren. Det lukter ikke bare ferskt tømmer av Pettersons prosa, det lukter også Hemingway lang vei. Blant beslektede norske forfattere har Tarjei Vesaas og Ola Bauer vært nevnt.

I spennet mellom fortid og nåtid, mellom femtenåringens sommer og den livserfarne sekstiåringens erkjennelser, har Per Petterson skapt et stilsikkert romanunivers som kan plukkes ned fra hylla i mange år framover.Vi kårer de 25 beste norske romanene fra de siste 25 åra. Stem på din favoritt! Hver dag trekker vi ut en leser som vinner biblioteket De 25 beste.

Finner du ikke boka på lista, nominer din egen favoritt.