PRISVINNER: Forfatter Per Petterson mottok i dag Bokhandlerprisen for romanen «Jeg nekter», som ble utgitt på Oktober forlag tidligere i høst.  Prisen ble overrakt av kulturminister Hadia Tajik. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PRISVINNER: Forfatter Per Petterson mottok i dag Bokhandlerprisen for romanen «Jeg nekter», som ble utgitt på Oktober forlag tidligere i høst. Prisen ble overrakt av kulturminister Hadia Tajik. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Per Petterson tildelt Bokhandlerprisen

For den kritikerroste romanen «Jeg nekter».

(Dagbladet): Per Pettersons (60) er i dag blitt tildelt Bokhandlerprisen. Den får han for romanen «Jeg nekter», som ble utgitt tidligere i høst av Oktober forlag.

Det var kulturminister Hadia Tajik som overrakte ham prisen under en seremoni på Litteraturhuset i dag.

Blant de nominerte var Gunnar Staalesen med «Der hvor roser aldri dør», Jørn Lier Horst med «Jakthundene» og Henrik H. Langeland med «Hauk og due».

Andre gang Dette er ikke første gang Petterson mottar Bokhandlerprisen. Forfatteren fikk også prisen i 2003, da for boka «Ut å stjæle hester».

- Jeg er så overrumplet at jeg blir litt nummen. Dette er fantastisk, sa Petterson da.

Prisen deles ut etter en avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel.

- Jeg veit jo aldri om det holder. Etter ei bok kommer alltid et års tid da jeg ikke har det bra. Føler at jeg ikke har krefter nok. Tenker at dette greier jeg ikke. Jeg veit at det fins en roman der nede, men jeg må liksom dra den opp av gjørma. Det koster krefter. Men så begynner det å gli. Jeg merker at det går bra. Heldigvis. Det er jo bare dette jeg kan, sa Petterson til Dagbladet i sommer, om den kommende boka «Jeg nekter».

Dagbladets anmelder vært svært begeistret for romanen da den ble utgitt i begynnelsen av oktober, og mente den viste Petterson på sitt aller beste.

49 språk Petterson har utgitt ni bøker, og er oversatt til hele 49 språk.

- Vi jobber med det femtiende. Det er jo fantastisk. I Slovenia er boka obligatorisk pensum på videregående, sa Petterson til Dagbladet i sommer.

«Jeg nekter» ble raskt svært populær, og forlaget Oktober har allerede trykket opp opplag nummer to. Totalopplaget er på 58 000 eksemplarer.
 
Ifjor var det Jørn Lier Horst som stakk av med prisen. Det for krimromanen «Vinterstengt».

- Jeg lå på sofaen og leste og sa «Dette kan jeg gjøre bedre». Kona mi sa: «Da bør du gjøre det!». Etter at jeg la meg, stod jeg opp etter en halvtime og begynte å skrive på det som ble debutboka mi, fortalte Horst da om begynnelsen på sitt forfatterskap.