Per Petterson «ukens bok» på Oprahs blogg

- Vi er trollbundet av denne «pageturneren».

AV ALLE MENNESKER er det den tidligere talkshow-superstjernen Oprah Winfreys blogg som denne uken kaster glans over Per Pettersons «Det er greit for meg» fra 1992. Foto: Charles Sykes / AP / NTB Scanpix
AV ALLE MENNESKER er det den tidligere talkshow-superstjernen Oprah Winfreys blogg som denne uken kaster glans over Per Pettersons «Det er greit for meg» fra 1992. Foto: Charles Sykes / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) For ikke lenge siden kom Per Petterson bok «Jeg nekter» ut, og Dagbladets anmelder mente den er et skolebokeksempel på forskjellen mellom mestring og middelmådighet.

Det må kjennes godt, etter en skriveprosess som har vært hard.

Og nå renner påskjønnelsene inn fra flere kanter.

Oprah-skryt Av alle boknettsider i verden anbefaler Oprah Winfreys blogg Pettersons «Det er greit for meg» (1992) som «Book of the Week» denne uken

Staben på bloggen skriver de er «trollbundet» av boka, som handler om 13 år gamle Audun Sletten og hans forsøk på å forsørge sin mor og vokse opp i et salig kaos på Veitvet - etter at hans voldelige far har stukket. 

- Denne guttens intrikate sinn - og den direkte, grasiøse måten det er beskrevet på - skaper en fortelling som er mer voksen enn valget av en så ung karakter skulle tilsi, en som stiller det evinnelige spørsmålet om hvordan man skal forholde seg til fortiden: Bli og late som at den ikke skjedde, eller flykte og late som du ikke bryr deg? Eller... finne en annen vei (vær så snill), skriver de i omtalen.  

Viktig liste For de som er mest vant til å forbinde Oprah med hysteriske gavedryss-talkshow hvor alle får en bil, høres kanskje ikke boklista til Oprah-bloggen ut som noe Per Petterson bør vandre over lik for å komme seg på. 

Men ved siden av de vanlige bestselgertitlene som blir anbefalt av bloggen, finnes allerede kredible navn som Thomas Pynchon, Philip Roth, Hari Kunzru og Toni Morrison. 

- Dessuten sendes det ut et nyhetsbrev fra bloggen, som når 1,5 millioner abonnenter, sier Geir Berdahl, sjef i Pettersons forlag, Oktober. 

Stor allerede Berdahl sier det er sjelden at ting som dette skjer med nordiske forfattere - men så har jo også Petterson vært en av de mestselgende utenlandske forfatterne i statene de siste årene. Det har han fått se med egne øyne.   

- Da jeg var med på lanseringen av «Jeg forbanner tidens elv» i USA, så jeg hvor svær han er der borte. Det kom tusenvis av folk på noen av høytlesningene, han ble intervjuet av store aviser, radio og tv - og nådde forsiden av New York Times' bokbilag. 

PER PETTERSON Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PER PETTERSON Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvilken nerve tror du Petterson treffer over dammen? 

- Jeg tror det nordiske treffer veldig. Det er jo noe litt gjenkjennelig for dem, fordi det nordiske er litt amerikansk. Når du drar på høytlesninger i Minnesota er det så du tror du er på kulturhuset i Elverum. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer