KOMMENTARER

Per Sandberg blir høstens tv-vinner

Det er bare å glede seg!

«CHARTERFEBER»: Mange gleder seg til å se Per Sandberg og Bahareh Letnes i årets sesong av «Charterfeber» - og her er noe av det første de gjør. Video: Viafree Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Denne uka var det ett år siden Per Sandberg gikk av som fiskeriminister. Ett år siden han skape bruduljer med Bahareh Letnes i Arendalsuka. Dere har selvfølgelig ikke glemt det, hvem kan vel det: Norsk politikks Romeo og Julie skulle snakke ut etter sjokkavgangen. Det gjorde de selvfølgelig ikke, i stedet lekte de katt-og-mus med norsk presse og leverte et absurd fellesintervju. Det var uhørt. Det var bananas. Det var så mye ståhei at når jeg tenker tilbake er det ikke det dype alvoret i saken jeg husker best, det er følelsen av å overvære det som måtte være høstens største underholdningsøyeblikk. Et «media event», der sakens innhold og mediedekningen av den fusjonerte til en slags opphøyd underholdningsenhet.

Du kan tenke hva du vil om Per Sandberg som Frp-politiker, stortingsrepresentant, fiskeriminister og justisminister, men kjedelig, det var han aldri.

Derfor er det kanskje ikke unaturlig at han etter avgangen har meldt overgang til den eneste bransjen der det svinger like mye som i politikken. Der det er like vanlig å bli elsket som å bli hatet. Der det er like kort vei inn døra til gullkontoret, som ut av den. Der sterke personligheter barker sammen på daglig basis og du får gjennomgå i kommentarfeltene. Bransjen som kan løfte en karriere til uante høyder, eller kutte hodet av den som om det var en høne på «Farmen»-farmen.

Jeg snakker selvfølgelig om realitybransjen. De neste seks månedene kommer Per Sandberg til å være i alle kanaler. I alle formater. På alle dansegulv. Fra og med 31. august vil få paljetter, cha-cha-cha og «Skal vi danse»-Per på TV 2.

To dager seinere dukker en vannskuterkjørende «Charter-Per» opp på TV 3.

Og hvis du ved juletider ikke har fått nok av å se nye sider av Per Sandberg, vil du få se melkende og vedhoggende «Farmen-Per» på TV 2 fra nyttår.

Og jeg må innrømme det: For første gang i mitt liv gleder jeg meg som en unge til «Skal vi danse».

For Per Sandberg er vår nye Lothepus.

Det er i hvert fall det tv-kanalene håper.

- Vi sa umiddelbart ja til å delta i «Charterfeber». Vi kunne ikke si nei til et tilbud om å vise oss fra en ekte side, uten filter, uten spekulasjoner, med åpen overvåkning. Bahareh og jeg bruker 2019 som et mulighetsår - vi elsker å reise, oppleve og sprenge grenser. Vi har virkelig fått kjenne på fordommer og her utfordrer vi igjen. Vi hadde en fantastisk uke sammen, sa Per Sandberg i pressemeldingen fra TV3, da det ble klart at han skulle være med på «Charterfeber».

Da Dagbladet ringte for å be ham utbrodere litt, og bekrefte at han skulle være med, siden pressemeldingen tross alt ble sendt ut 1. april, svarte han på Per-vis:

- Hva skal jeg si til det? Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte. Det er jo 1. april! Men du kan spørre ulike lands etterretning.

- Hvilke land anbefaler du at jeg prater med?

- Du kan starte med PST og den iranske etterretningstjenesten. De vet helt sikkert.

Det er dette som er grunnen til at jeg gleder meg. Fuck you-holdningen Per Sandberg har utvist siden har forlot regjeringa. Vi skal faen meg vise dem-attityden han og Bahareh har båret som et panser siden turen til Iran. Coveret på julenummeret av Natt & Dag, der Bahareh reper ham inn med en fiskestang. Varselet om et «brutalt politisk comeback». Den kompromissløse uforutsigbarheten. Den åpenbare bitterheten og raseriet, men også glimtene av selvironi. Følelsen av at Per Sandberg er som en trykkoker som bare venter på å eksplodere. Gjerne på Rødts Mimir Kristjansson under en episode av «Farmen Kjendis».

Dette er bra tv.

Å gå fra regjering til «Charterfeber» er en mildt sagt uortodoks karrierevei. Men så har Per Sandberg heller ingenting å tape. Eksministre havner ofte i pr-bransjen, de blir toppbyråkrater eller organisasjonsledere. Noen ganger internasjonalt, men oftest nasjonalt. Litt rumba kan ikke gjøre ubotelig skade på cv-en.

Med mindre han framstår som like hevngjerrig og selvrettferdig som i forsvarsskriftet «Fremmede makter har flyttet inn - justismord og politisk drap», da. Men «Skal vi danse»-trofeet går aldri til den som furter, noe Frank Løke fikk smertefullt erfare i fjor.

Og det kan jo faktisk hende at Per Sandberg, som strengt tatt aldri har vært en folkekjær politiker, vil klare å gi de rundt 500 000 seerne som ser «Skal vi danse» og «Farmen kjendis» et mer nyansert bilde av seg selv.

For som han sa til NRK tidligere i sommer:

– Mange sier at jeg er ferdig i politikken. Der har mange tatt feil før, sier han.

Og ja, rarere ting har skjedd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer