Per Sandberg er en liten friskus, men noen ganger bør han holde munnen sin

Nå vil nestlederen i FRP stenge Europa for flyktninger.

Per Sandberg snakket om flyktningepolitikk og Dagbladets intervju med han, i Dagbladets valgbod på Eidsvolds plass i går.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Per Sandberg snakket om flyktningepolitikk og Dagbladets intervju med han, i Dagbladets valgbod på Eidsvolds plass i går. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Meninger

I Dagbladet tirsdag 8.9 tar Per Sandberg til orde for å skru tiden tilbake til 1951 i et håp om å gjøre verden mindre, og gjøre Europa enda mer isolert enn både Schengen- og Dublinavtalen sørger for i utgangspunktet.

Sandberg klamrer seg i denne valgkampen til høyrepopulismen, og han strammer ytterligere grepet om den for hver eneste meningsmåling hvor pila peker nedover for partiet. Enten er han ekstrem tro mot plan og vedtak, eller så overoppfyller han valgkampstrategien når han nå vil stenge Europa for flyktninger og skru tiden tilbake til da bare europeere fikk søke asyl her.

Under valgkampen i 2013 kom denne herren også med en rapport fra «Bærekraftutvalget», hvor han sammen med bl.a. Per Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde tok til orde for å endre FN-konvensjoner og innføre drastiske tiltak for å begrense innvandringen. Den gangen ville ikke lokale FRPere diskutere rapporten, fordi dette var et utspill fra enkeltpersoner og ikke kunne tas til inntekt for partiets politikk i mangel av formell forankring i partiet.

Greit nok. I respekt for det kan jeg godt skille mellom FRP sentralt og lokalt, og forholde meg til dette som utspill fra enkeltpersoner. Men valgkampvideoer som setter innsats for flyktninger opp mot velferd for nordmenn, publisert fra sentralt hold, med partilogo og distribusjon godt timet til valgkampåpning, det tar jeg til inntekt for partiet.

Jeg synes uansett innvandringsutspillene fra den kanten er forkastelige. Fredag 4.9 satt Christian Tybring-Gjedde på Dagsnytt 18 og uffet seg over at alle han "holder foredrag for nå har dårlig samvittighet på grunn av medienes kampanjejournalistikk".

Som om de egentlige ofrene for flyktningkrisa er vi nordmenn som får vondt av å se folk dø på nyhetene. Som om medias oppgave først og fremst er å skåne oss for det som skjer utenfor Norge. Som om det største overtrampet mot befolkningen er å gjøre oss mer bevisste i møte med verden.

Carl I. Hagen har også vært på banen, og vil sende hver eneste båtflyktning hjem. I Porsgrunn beskriver Porsgrunn Dagblad den såkalte «Bjørkedalerklæringen». Her blir FrP enig med Høyre og By & Nær om å legge til rette for flere båtplasser, gratis wifi i sentrum — og nei til flyktninger. PD kaller det for «et makkverk av en avtale», og avisa sår tvil om den politiske dømmekraften som ligger bak.

Tiltredes.

Denne uka dementerte heldigvis partiene det meste av denne erklæringen, etter at det hadde stormet rundt dem noen dager. Det viser at det ikke er for seint å snu. Per Sandberg, Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen bør ta lærdom av deres partifelle i Porsgrunn. Nå håper jeg vi har nådd lavmålet for norsk ignoranse og egenrådighet. Jeg håper det ikke går an å synke lengre ned.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.