Per Sandberg om Ari Behns utspill: - Det er en skam

SVs Audun Lysbakken hyller engasjementet, mens Frp's Per Sandberg kaller utspillet en skam.

(Dagbladet): - Det er en skam at Behn ikke ser at Norge bidrar betydelig allerede, skriver Sandberg i en sms til Dagbladet.

Frp-toppen er i harnisk etter Ari Behn, i forbindelse med en boklansering onsdag, sa Norge burde gjøre mer for flyktninger, og at 8000 Syria-flyktninger ikke er nok.

- Det er en skam at Ari Behn prioriterer bort titusener barn, kvinner og familier som ville fått bistand og hjelp i nærområdet for de midler Behn ønsker å kanalisere til de som «trekker loddet», fortsetter Sandberg.

Stortinget kompromisset seg i vår fram til å ta imot 8000 flyktninger fra Syria.

- Forsvinnende lite - Jeg er glad for at vi tar inn 8000 flyktninger. Men det er forsvinnende lite, vi kunne gjerne tatt inn 10 000. Det er en skam hvis vi ikke klarer å ta inn flere, sa Ari Behn til Dagbladet etter forlaget Kolons lansering av høstens nye bøker.

Ari Behn er i høst aktuell med novellesamlingen «Døden er en avsporing». Under lanseringa ga Behn uttrykk for spesiell bekymring over det store antallet mennesker som nå er på flukt fra krigen i Syria.

- Jeg synes det er helt forferdelig. Det synes vi alle, sier han til Dagbladet.

Selv om Frp-leiren og Per Sandberg misliker Behns utspill, høster han ros lenger mot sentrum på den politiske linja. Både KrF-leder Knut Arild Hareide og SV-sjef Audun Lysbakken støtter Behns uttalelser.

- Dette er den Ari jeg mener å kjenne, og vitner om den varme personen jeg har fått inntrykk av når jeg har møtt ham. Jeg synes Ari viser en enorm raushet her, sier Knut Arild Hareide og legger til:

- Muligens er dette kontroversielt for noen. Husk bare at Ari ikke sier dette for å provosere, men fordi han er ekte engasjert i folks ve og vel.

Audun støtter Ari  SV har lenge kritisert regjeringens flyktningpolitikk, og trakk seg fra forhandlingene der flertallet på Løvebakken ble enige om 8000 nye Syria-flyktninger.

Også i SV har Ari Behn nå en stigende stjerne.

- Ari Behn har helt rett i at Norge burde gjøre mer. Vi ser at flyktningkrisen blir verre og verre, og jeg mener at avtalen som ble inngått i Stortinget i sommer, ikke var god nok. Det var derfor SV valgte å stå utenfor. Vi mente at vi burde tatt imot flere flyktninger, og i tillegg gjort mer i områdene de bor, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Lysbakken legger til at han synes det er flott at Ari Behn nå engasjerer seg i flyktningsaken.

- Jeg tror mange nordmenn føler at vi kan gjøre mer, sier Lysbakken. 

Ari Behn har siden han ga ut novellesamlingen «Trist som faen» i 1999, og spesielt etter at han giftet seg med prinsesse Märtha, blitt kjent for stunts og heftige ordskifter. Kongeekspert Tor Bomann-Larsen mener det er uproblematisk at Ari Behn som medlem av kongefamilien kommer med slike politiske utspill. —Konstitusjonelt står Ari Behn fritt til å skrive hva han vil, sier han.

Tar opp Utøya i ny bok Ari Behn forteller at han valgte å være mer politisk enn han vanligvis pleier i sin nyeste bok. Novellen «Stein i skyggen» belyser blant annet både flyktningspørsmål og Utøya-tragedien.

- Det er en fortelling som handler om en flyktning og et Utøyaoffer, hennes reise etter 22. juli. Jeg har prøvd i mange år å skrive noe med respekt for de pårørende. Og forvalte det som vi alle opplevde, forteller han.

Den nye novellesamlingen gir også små innblikk i hans liv med familien. Ved gårsdagens lansering leste forfatteren fra novellen «Tiger i hagen». Der beskriver han en familie som bor i London, og hvordan den mannlige hovedpersonen føler en tiger brøle utenfor huset.

- Mange tror de vet mye om deg. Jeg vil ikke si hvor folk tar feil, men dette utdraget er det nærmeste jeg kommer, sier Behn til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram