KOMMENTARER

Per Sandbergs forhold til og ferie med Miss Iran 2013 er pikant. Det er også en potensiell sikkerhetsrisiko

Farlige forbindelser.

UTSATT: Som kjent er Iran det eneste landet i verden der kvinner er lovpålagt å dekke til håret. Det er også forbudt å offentlig vise kjærtegn til det motsatte kjønn. Bildene Bahareh Letnes har lagt ut på Instagram viser henne på ferie i Iran med fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg.
UTSATT: Som kjent er Iran det eneste landet i verden der kvinner er lovpålagt å dekke til håret. Det er også forbudt å offentlig vise kjærtegn til det motsatte kjønn. Bildene Bahareh Letnes har lagt ut på Instagram viser henne på ferie i Iran med fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Om man reiser på ferie til hjemlandet man har flyktet fra så kan vel ting tyde på at noe ikke stemmer» skriver statssekretær Line Miriam Sandberg på Facebook.

Hun deler en artikkel om at UDI nå gjennomgår tusenvis av saker for å undersøke muligheten for tilbakekallelse av opphold i Norge, og representerer regjeringen og sitt partis syn. Samtidig som statssekretæren tar opp problemstillingen i sosiale medier, er hennes nylig fraseparerte ektemann Per Sandberg på ferie i Iran sammen med den 30 år yngre venninna Bahareh Letnes. Hun fikk opphold i Norge som asylsøker i 2008.

Den ironiske latteren er i sosiale medier øredøvende. Som kjent frontet statsråd Per Sandberg gjennomslaget om at asylsøkere med opphold i Norge ikke lenger kan reise på ferie til hjemlandet. Sylvi Listhaug fulgte opp med å oppfordre nordmenn til å varsle myndighetene dersom de hadde mistanke til at asylsøkere reiste hjem på ferie. Satirikere mener nå virkeligheten overgår satiren, og Vredens gang lager ren nyhetssak.

Letnes kom alene til Norge fra Iran som 16-åring, og ble etter tre avslag på asylsøknaden tvangsreturnert til Iran. Deretter ble hun satt på flyet tilbake til Norge fordi hun ikke hadde de riktige papirene med seg, og fikk opphold på grunnlag av ung alder og fare for tvangsekteskap.

Forholdet til hjemlandet er åpenbart godt, hun støtter åpent president Hassan Rouhani og poserte etter valget med sitt iranske pass.

Letnes har også flere ganger representert Iran i ulike skjønnhetskonkurranser og var blant annet Miss Iran 2013, Miss Globe Iran 2014 og Miss Grand International Iran samme år.

Letnes oppgir at hun jobber med iransk-norske forbindelser og eier to firmaer. Det ene ble opprettet i januar i år, for å drive med import og eksport av fisk og gass mellom Norge og Iran. Altså nøyaktig det samme som Per Sandberg er spesielt opptatt av som ansvarlig statsråd.

Siden Letnes ikke har fått noen tillatelse til å drive slik virksomhet, er Sandberg neppe juridisk inhabil gjennom sitt forhold til henne. Det er likevel nok til at Sandberg kan vente seg kritiske spørsmål fra opposisjonen når Stortinget samles over sommeren.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

Letnes har også vært med på oppstarten av en venneforening mellom Norge og Iran. Hun har feiret persisk nyttår og Irans nasjonaldag i regi av den iranske ambassaden i Oslo. Ved disse anledningene var Per Sandberg med som Frp-nestleder. Han var da fungerende justisminister i Norge, ble avbildet sammen med en hijab-kledd Letnes og brukt i den iranske ambassadens PR-materiale på nett. Det fikk partikollegene Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari til å reagere. De er sterkt kritiske til det iranske regimet, og Frp har lang tradisjon med å støtte opposisjonen i Iran.

Politisk og diplomatisk er forholdet til Iran betent. Etter atomavtalen ble sanksjonene hevet og norsk næringsliv så store muligheter i landet. I den forbindelse dro Sandberg høsten 2016 til Iran med en delegasjon på rundt 100 mennesker. Han takket ja til å bo i en æresbolig mens han var der og har siden vært en ivrig forkjemper for sterkere forbindelser mellom Norge og Iran. Etter at Trump trakk USA fra avtalen, er den storstilte satsingen fra Norge satt i bero.

I en slik situasjon er det grunn til å være på vakt, både når man besøker Iran og når man er i kontakt med iranske myndigheter her i Norge. PST har åpent advart mot at Iran driver etterretning mot og i Norge. Det iranske regimet driver ifølge etterretningskilder tapping av besøkendes mobiltelefoner og bærbare datamaskiner for informasjon, undersøker hotellrom og bruker såkalte honningfeller: kvinnelige spioner som innynder seg hos utlendinger for å gjøre dem sårbare for informasjon eller utpressing. Offisielle besøk begge veier er diplomatisk sensitivt.

Likevel var embetsverket i Fiskeridepartementet og Sandbergs nærmeste rådgivere uvitende om at fiskeriministeren planla å reise på ferie til Iran med venninna. De ble informert av iranske myndigheter, som gjennom ambassaden forsøkte å få til formelle møter med fiskeriministeren i Iran.

Bahareh Letnes har den siste tida lagt ut en rekke bilder fra turen, som ser ut til å være en hyggelig tur i et vakkert land. På ett bilde holder Sandberg rundt henne, på et annet spiser de på det som ser ut til å være en stor restaurant i provinsen Mazandaran. Bildene ledsages av en rekke trutmunn-emojier. Letnes har sjal rundt halsen, men ikke over håret på bildene.

Dette er risikabel oppførsel. Selv om sivil ulydighet mot de strenge og kvinnediskriminerende lovene i Iran er både modig og prisverdig, kan dette bli en vanskelig konsulær sak for UD. Som kjent er Iran det eneste landet i verden der kvinner er lovpålagt å dekke til håret. Det er også forbudt å offentlig vise kjærtegn til det motsatte kjønn.

Diplomater med kjennskap til landet sier det er risikabelt å reise rundt som ugift par, at det krever kløkt og diskresjon. Letnes og Sandberg har offentliggjort dette i sosiale medier og fått medieomtale underveis. Ekstra alvorlig er det når kvinnen er iransk statsborger, mener en kilde.

Det er altså i både de to reisendes og Norges interesser at de kommer trygt hjem. I mellomtida har jeg samme budskap til Per Sandberg som han bar på sin herostratisk berømte T-skjorte: Good journey!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer