Per sprellemann

Fotografdiva Per Heimly skal erobre verden med magasinet «Fjords». Eller sagt med hans egne ord: - Æ vil ta tak i kreftene her i landet og putting Norway on the map.

PER HEIMLY ER FØDT og oppvokst i samebygda Snubba i Ofotfjorden. Men han har egentlig aldri vært der.

- Det var en mil til nærmeste lekekamerat. Faren min skulle ha meg med på vedhogst, men jeg bare ville spille bassgitar og se på bildene i Bravo og Pop. Så der satt jeg alene og følte meg som a failure as a son. Fra jeg var 12 til 16 så jeg på Halvsju fra Oslo hvor folk forelsket seg i pene damer. Jeg måtte jo flytte...

17 ÅR GAMMEL FLYTTET Per til Oslo. Da vi møtte han sist fredag, satt han midt i sigarrøyken mellom bestevennene Ari Behn og Jono El Grande på Theatercaféen. Planen var at Per (28) skulle snakke om seg selv og sitt nyeste prosjekt, magasinet «Fjords».

Det gikk bare nesten etter planen. For både Ari og Jono hadde ting på hjertet. Mye om kjærlighet til livet og kunsten. Pluss litt kjærlighet til. Og en rekke historier om alle de gangene Per Heimly er blitt kastet ut. For eksempel da han som en samisk utgave av Liberace, med flosshatt og pelskåpe, ikke kom inn på Beach Club.

- Han var for flott for Beach Club, fortalte Jono.

- For fantastisk, presiserte Per.

- For fantastisk for fantasien, la Jono til.

- En dag skal jeg skrive bok om Per, sa Ari og la til:

- Det folk ikke vet er at Per er et utrolig generøst menneske. Han bare gir og gir. Men han kan også være en beinhard egoist. I mange år har vi vært vi sånn, sa forfatter Ari, foldet hendene sammen og snakket om soul mates.

ETTER EN TIME ville Per at vi skulle hilse på enda en kunstnerkompis. Så da gikk turen til Fru Hagen og Morten Abel. Og en historie om da Per ble kastet ut fra Rockefeller.

- Eg trur atte du lige det å bli bært ut med flosshatt på hodet, kamera rundt halsen, mens du skrige: Æ har tatt bilda, æ har tatt bilda, sa Morten.

PER GIKK VIDERE PÅ FEST. Vi avtalte å møtes igjen på mandag. Med Per alene uten venner. Bare den store kjeften og den støvete dressen fra H&M (800,- kjøpt av mora) var den samme fra fredagen. Stråhatten var ny. Per var mye roligere.

Du kan ikke være likegyldig til Per Heimly. Ingen er det heller. Før fylte tjue år var han etablert som fotograf i Oslo. Han har provosert med sine heroin chic-foto, lolitaer med pistol, negroide Jesus som penis med tornekrans, og som kaninjeger med cowboyhatt- og boots. Per Playboy med pels sa da det var på tide at porno ble trendy. Det mener han ennå.

Andre mener Per er som en Maradona på tampen av karrieren: Han loffer halvfeit rundt på banen, men skyter et genialt blinkskudd i ny og ne.

- Siden jeg har hoppet rundt i glitrende gevanter og oppfattes som stor i kjeften, tillater folk seg til å være jævlig ekkel tilbake. De spytter på meg og dunker meg med aviser i bakhodet. Dørvakter kaster meg ut overalt. Det har kanskje noe med utstrålingen min å gjøre; men nå kunne jeg tenkt å få litt respekt, altså. Det har vært en troverdighets-forbannelse over meg hele tiden, og det irriterer meg noe jævlig. Jeg har alltid prøvd å gjort tingene mine på en ny vital, frisk og happy måte som har vært teknisk veldig bra.

SAMMEN MED GODE VENNER har fotografen den siste tiden brukt all sin tid, og det lille han har av penger, på magasinet «Fjords». Det som skal bli «skandinavias mest banebrytende og nytenkende magasin». 4. juli er det det engelskspråklige magasinet i salg i Norge og Sverige. Planen videre er England og Frankrike.

- Jeg vil forene de vitale og kjærlighetsfulle kreftene i ett magasin som skuer utover som Leif Eriksson.

- Pretensiøst?

- Å, ja. Vi er veldig pretensiøse. Men tiden er overmoden for et slikt magasin. Dette kommer til å bli en suksess. Magasinet blir ikke gitt ut for at en 80-talls japp skal tjene penger. Vi gir dette ut av kjærlighet. Men det er jo fint om det blir noen kroner til overs.

SOM SÅ MANGE ANDRE i kunstnerklassen har Per svært anstrengt forhold til kemneren. Cirka en halv million kroner.

- Når det har stått mellom kunsten og betale skatt, har jeg valgt å prioritere kunsten. Problemet mitt er at jeg er en gammeldags kunstner, som tror på idealer og romantikk. Må jeg kun gjøre kommersielle ting kommer jeg til å dø. Jeg har tolv utstillinger liggende. Det er som en komponist som aldri får spilt tingene sine. Jeg blir kvalm av det. Jeg vil at folk skal ringe til meg fordi de har forstått og sett kvaliteten i det jeg gjør. Røkke og de kara der burde forstå sitt ansvar og ta tak i kunstnere med visjoner. Det ville for alvor putte Norway on the map.

Per Heimly snakker mye om det; at han vil putte Norway on the map . I nærmeste framtid skjer det i så fall uten pels og flosshatt.

- Pelskåpa passer jo faen ikke lenger. Jeg har blitt for feit. Når jeg begynner å slanke meg kommer den fram igjen.

Det er klassisk samboerfett. Det siste året har han også blitt far. Til datteren Gloria Aila Artemisia.

- Det å bli far har ikke forandret meg så mye. Jeg har en filosofi om å ta barnet med på reisen, istedenfor å bygge murer rundt. Men for å si det sånn; det er helt forferdelig jævlig å måtte stå opp tidlig og gi oppmerksomhet til noen andre når kroppen er så fyllesyk at den holder på å dø i sakte film.

Det var da Per var 12 år han bestemte seg for å bli fotograf. For da kunne han ta bilder av mange nakne damer. Sagt som gjort. En kort tid var han hoffotograf i Playboy.

- I Norge ble Playboy så jævla harry. Ingen ville stille opp. Det ble bare jenter med skeive silikonpupper med store arr som vill stille opp, æsj... Det var kanskje feilsteg av meg å være med på det der, men jeg har nå gjort så mange gale ting, sier Per.

Ikke rart det florerer mange rykter om Heimly. Som ikke egner seg på trykk.

- DET ER ALLTID MORSOMT å høre historier om seg selv. Enkelte er jo helt utrolige. Men det er sårende når det går på personlige ting. Da jeg endelig fant meg en jente som er helt fantastisk, fikk hun advarsler om å holde seg unna meg. Det er en sånn fotografklisje som går på at jeg skal ha hatt så jævlig mange damer.

- Og det er ikke sant?

- Ehh...nei. Men det var en periode jeg trodde at jeg hadde et utrolig drag på damer; at jeg hadde en bra impact. Så skjønte jeg at jeg absolutt ikke hadde draget i det hele tatt. Kanskje det er derfor jeg ble kastet ut så ofte,

- Hvor lenge varte den misforståtte perioden?

- Jeg gikk vel rundt og følte meg som king of the hill en tre-fire år. Det var etter den perioden pelskåpa og flosshatten falt av. Men jeg er skuffa over at folk har så liten humoristisk sans. Brølinga og hoppinga mi har alltid vært ment å sette i gang noe. Ikke for å provosere, men for å få en slags utvikling. Men når jeg ser filmopptak av meg sjøl tenker jeg: Herregud for en karakter. Jeg utstråler jo fandenivolskhet og hundre barnehagers trass. Og med det selvtilfredse smilet skjønner jeg hvorfor jeg blir kalt for en slesking. Er det rart folk blir forbanna?

EN SAMISK COWBOY: Per Heimly ser på seg selv og sine venner som naturlige superstars. Men som han sier: - Andre ser nok på oss som irriterende skapninger som bare er til bryderi. Som andre forfattere og fotografer. Og dørvakter.