Per Ståle Lønning

Per Ståle Lønning spurte TV2-sjefene om lov til å dra på fisketur. Så reiste han verden rundt med diverse kjente norske menn og kvinner og halte inn store fisker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- JEG MASTE VEL kanskje litt, innrømmer Per Ståle Lønning om hvordan han fikk klarsignal til «Den store fisketuren».

- Og hvis seerne liker det, drar jeg gjerne en gang til.

Vi sitter på Dragon Bistro, stamstedet hans i Holmenkollåsen. Gong, som mange nok husker fra «I kveld med Per Ståle», serverer kaffe. Kineseren driver fortsatt sin lille bistro i et etterhvert temmelig nedlagt og dødt kjøpesenter, og Per Ståle er av og til innom for en øl og en prat med de andre stamgjestene.

- I lokalmiljøet er det her jeg går. Jeg er sjelden her midt i uka, men på lørdager er jeg nesten fast her nede og tipper.

MEN DET ER IKKE lokalmiljøet i Holmenkollen vi skal snakke om. Vi skal, om ikke ut på de store banker, så ihvertfall ut på havet - til eksotiske, varme strøk som Mauritius, Australia og California-kysten, og til den store Kariba-sjøen i Zimbabwe. I fjor høst pakket Per Ståle fiskesakene, tok med seg noen spesielt utvalgte gjester og laget tv-program hvor de var med på fiskekonkurranser.

Første program gikk fredag. Da så vi Ellen Horn, Arne Treholt og Einar Gelius boltre seg utenfor Australia, mens sjefen sjøl dro inn en kjempestor marlin - en sverdfisk.

- Jeg vant klassen for marlin med å dra inn en på 178,7 kilo. Den var ca fire meter lang. Båten går i 12-14 knops fart, det er 35-40 varmegreder og du sitter der og venter, og så smeller det til! Jeg brukte ganske nøyaktig 45 minutter på det. Det var en drøm, altså. Han var jo som skapt for fjernsyn, han hoppet så mye. Jeg hadde jobbet for dette i mange år. Jeg ble rørt, jeg. Det var veldig sterkt følelsesmessig.

Og gjestenes fiskeopplevelser?

- Legg en fiskestang i hendene på noen, så blir de forandret. Treholt, Horn og Gelius har blitt venner for livet. De hadde aldri møtt hverandre før. Arne var seig han, vi satte personlige fiskerekorder, alle sammen. Jeg tror alle ble bitt av fiskebasillen. Vi har en bra gjesteliste. Det var vanskelig på grunn av valget, jeg visste ikke hvilke politikere som kunne være med. Kristin Krohn Devold var sporty nok og ble med, men hun satt i regjeringsforhandlinger fra Catalina Island utenfor Los Angeles. Jeg måtte jo rette meg litt etter når folk kunne. Det er ikke bare bare å reise vekk i to uker.

Er dette et slags «Gutta på tur»-program?

- Det er ikke «Gutta på tur»-konseptet i det hele tatt. Det eneste likhetstrekket er at vi reiser. Noe annet er ikke likt. Vi har jo nye gjester hver gang.

Tre om Per Ståle:

Arne Treholt:

- Jeg har jo sett ham på tv tidligere, men dette var første gang jeg møtte ham mere nært. Han har alltid gjort en god jobb som programleder, han er dyktig og utfordrende. Jeg synes han er et varmt og fint menneske. Og så er han en veldig dyktig og engasjert fisker, noe som vel overrasket hele den gjengen som var med ham. Fisking er noe som ligger hans hjerte nær.

Vidar Kleppe:

- Per Ståle er direkte, folkelig, kunnskapsrik og han har glimt i øyet. Han er vel noe av det dyktigste og beste som er sendt fra Vestlandet til Oslo av journalister. Og så er han en veldig sosial og hjelpsom fyr. Han er en flink fisker, siden han er oppvokst på Vestlandet, men selv han hadde problemer med å få fisk der det var svart hav.

Einar Gelius:

- Jeg har kjent Per Ståle en del år, og vært med i en del debattprogrammer med ham. Men på denne turen hadde vi nærkontakt i 14 dager, og da blir du kjent på en annen måte. Vi ble nesten som en liten familie - på godt og vondt. Per Ståle er et utrolig godt og varmt menneske, i forhold til den profilen han har i debattprogrammene på tv.

Det har de så absolutt. I morgen er det trioen Sven O. Høiby, Synnøve Svabø og Nils Gunnar Lie som gjør det utrygt på Mauritius, uka etterpå er Steinar Bastesen, Frode Aga og Yngve Hågensen med til Zimbabwe, og i det siste programmet, som sendes 24. mai, fanger Kristin Krohn Devold, Peter Batta og Vidar Kleppe fisk utenfor Catalina Island i California.

- Steinar Bastesen, Frode Aga og Yngve Hågensen var et perfekt lag. Jeg prøvde å få med minst en jente hver gang, men det gikk ikke i Afrika. Vi fisket tigerfisk i Kariba-sjøen, og de har stygge tenner. Fingeren til Frode holdt på å ryke, han fikk et glefs.

PER STÅLE LØNNING er hva du godt kan kalle en fiskeentusiast. Kommer du fra Stord er du vant til å ha nærkontakt med havet. Men det var ikke der Per Ståles fiskeglede begynte.

- Sjøl om jeg kommer fra Stord har jeg stort sett drevet med innlandsfiske. Jeg begynte med ørret, seinere har det blitt sjøfiske. Faren min fisket nesten aldri i sjøen.

Driver du også med den edle sporten fluefiske?

- Jeg har noen fluestenger, men jeg er ikke noen ivrig fluefisker. Men jeg har det beste utstyret! Jeg har litt dilla på utstyr.

Handler «Den store fisketuren» mest om fisking?

- Det er mange sidehistorier, mange samtaler. Forsøksvis skal det være underholdning, så får vi se hvordan vi lykkes med det. Det er jo en million mennesker som løser fisketrygdavgift hvert år.

AV DEN MILLIONEN var det 387000 som valgte å følge med da den første fisketuren gikk på skjermen.

Er du fornøyd med det?

- Det burde vært høyere. Vi sa vi ville være veldig fornøyde hvis vi fikk 400000 seere, så vi var kanskje litt ambisiøse. Men vi får se når showmannen Høiby skal underholde oss neste gang. Det klarer han bra!

Hva skal du i gang med når «Den store fisketuren» er over?

- Jeg jobber med en dokumentar om nordmenn som driver hjelpearbeid. Hotellsjefen på Holmenkollen Park bruker all sin fritid på å hjelpe andre, og han viste meg et bilde av en veldig syk mann i Burkina Faso i Vest-Afrika. Jeg var med ned dit og hentet ham, og på Rikshospitalet stilte de opp for å se om de ikke kunne redde livet hans. Han har en kjempesvulst i hodet, som bare vokser og vokser. Det er en sterk historie.

Har du en libero-rolle i TV2 for tida?

- Libero? Nei, jeg er vel mer i et vakuum. Men det kan jo være jobb fordi det er moro.

Savner du ikke å være med i den aktuelle debatten?

- Egentlig ikke. Det har vært veldig bra å være av skjermen i et halvt år. Det er det første halvåret jeg ikke har blitt utskjelt. Hvis jeg kan drive med dette, så er valget veldig enkelt.

Favoritter m.m...

Tvprogram: - Jeg ser «FotballXtra» på TV2.

Programleder: - Dorthe Skappel.

Litteratur: - Jeg har tatt fram igjen «Mysterier» og leser den. Det er veldig lenge siden sist jeg leste Hamsun, og nå skal jeg gjennom ham igjen.

Musikk: - Jeg er nesten altetende, men da jeg var på turen kjøpte jeg tre reggae-CDer.

Film: - Jeg har ikke vært på kino siden 1978, da fikk jeg en hostekule i nakken og influensa etterpå. Jeg gidder ikke risikere helsa. Men jeg er veldig interessert i film, og holder meg oppdatert på DVD.

Mat og drikke: - Torsk og rødvin. Ingenting slår det.

Beste minne fra fisketuren: - Da jeg tok den store marlinen.

Verste minne fra fisketuren: - Jeg hadde en stor tunfisk på kroken, da det kom en hai og bare klippet den av.

Aktuell med: «Den store fisketuren» på TV2 fredager.

KLAR FOR FISKETUR: - Legg en fiskestang i hendene på noen, så blir de forandret, sier Per Ståle Lønning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer