Per Sundnes blir ny programleder i GP

Sissel gratulerer, og utelukker ikke at hun vil stille opp i GP.

(Dagbladet.no): - Den diskusjonen tar vi en annen gang! kvitret en strålende opplagt sangfugl fra Bergen etter endt opptak til Fredrik Skavlans talkshow «Først & sist» i går kveld. Så klemte og kysset hun på Sundnes, og gratulerte ham med dagen.

Sissel har selv en GP-historie. Da Norge arrangerte den internasjonale finalen i 1986, sang hun i pausen for et vanvittig antall millioner tv-seere.

Seinere sendte hun inn en låt, som ikke en gang ble antatt til den norske finalen. Men i går kveld åpnet hun, litt spøkefullt kanskje, for et comeback.

Måtte holde det hemmelig 

Det ble Fredrik Skavlan som fikk slippe nyheten om hvem NRK har valgt ut til å forvalte GP-arven etter Jostein Pedersen. Det ble, vi hadde nær sagt selvsagt, Per Sundnes -trendguru, musikkekspert og Store Studio-sidekick med en spesiell forkjærlighet for Grand Prix siden barndomsdagene og oppveksten i Bodø.

- For én måned siden fikk jeg den første forespørselen. Det var NRKs Hasse Lindmo som spurte. Han er gift med min kollega i Store Studio, Anne Sandvik Lindmo. Du kan jo tenke deg hvor vanskelig det har vært å ikke fortelle Anne om dette! sa en oppglødd Sundnes i går kveld.

Ønsker seg Anita som 16-åring

Men nå vet hele Norge at Sundnes skal sitte i kommentatorboksen og strø rundt seg med betraktninger - både ironiske, seriøse og humoristiske.

SANGFUGL OG SANGVERT: Per Sundnes blir gratulert med sin nye jobb av Sissel Kyrkjebø etter endt opptak til NRK-showet «Først & sist». Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SANGFUGL OG SANGVERT: Per Sundnes blir gratulert med sin nye jobb av Sissel Kyrkjebø etter endt opptak til NRK-showet «Først & sist». Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Hvem er den ultimate deltakeren du helst ville sett representere Norge i Grand Prix? Sissel Kyrkjebø?

- Nei, Sissel er for stor som artist. Hun har allerede sin scene, sin karriere og sin musikk. Det ultimate for meg ville vært Anita Skorgan - aller helst som 16-åring, men også slik hun er i dag. Jeg glemmer aldri hennes uskyldsrene versjon av «Casanova» på begynnelsen av 80-tallet, sier Per Sundnes, som også gjerne ser en spesiell type bandkonstellasjon i GP-sammenheng:

- Det skal være glitter, show og stas. Jeg ser gjerne at Norge sender «to gutter, to jenter»-band a la ABBA, Brotherhood of Man og Buck\'s Fizz.

- Kommer til å spy ut latex-damer

Diskusjonen om seriøse og etablerte artister inn i GP har Per Sundnes ingen sans for:

- Neste år, og i åra som kommer, vil Lordi-effekten slå ut for fullt. Spesielt i de østeuropeiske landene, som kommer til å spy ut latexkledte damer og hulahulabomber. Hva skal Ane Brun, Madrugada og Bjørn Eidsvåg der å gjøre? Nei, la Grand Prix være show og atter show, mener Sundnes, som likevel tar alvorlig nok på programlederjobben:

- Det er defintivt ikke ironisk når jeg sier at jeg elsker Grand Prix. Helt siden jeg begynte i NRK, har jeg jobbet i kulissene som frivillig under GP-finalene. Og så alvorlig tok jeg dette jobbtilbudet at jeg ringte lederen i den norske GP-fanklubben, Cato Hansen, for å høre hva han ville si hvis jeg fikk jobben.

- Hva sa han?

Per Sundnes blir ny programleder i GP

- Han var litt avmålt. Men han sa han hadde regnet med at jeg kunne bli spurt. Jeg får bare overbevise fansen gjennom jobben. Jeg har mye å bevise.

OSS PROGRAMLEDERE I MELLOM: Fredrik Skavlan hadde Per Sundnes som gjest i sitt talkshow. Etterpå sa Skavlan til Sundnes: - Nå er det slutt på Store Studio for deg. Nå skal du ut i den store verden!