Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Per Tomas (36) møtte Bir (141)

I kveld kan du være med på en motorsykkeltur utenom det vanlige. TV2 sender det første av Per Tomas Govertsens spesielle programmer fra Nepal. Der møtte han blant annet verdens eldste mann, Bir på 141 år.

I en gammel nedlagt landhandel og i bestefarens poståpneri i Ålo, mellom Kristiansand og Mandal, sitter Per Tomas Govertsen. Her, mellom et betydelig antall flotte og fantasifulle suvenirer fra «Langt-vekkistan», lager 36-åringen sine egne TV-program - når han en sjelden gang er hjemme i Norge. For Per Tomas liker seg helst på langtur. I kveld og neste søndag får du se to av hans reisebrev på TV2.

Per Tomas rakk blant annet å møte 141 år gamle Bir Narayan Chaudhari, som døde ikke lenge etter deres møte. Senioren var 113 år da den første mann gikk på månen og ble så gammel ved å være totalt avholden. Men han røykte ei pipe daglig!

Rundreisen

For ett år siden raste Govertsen rundt på motorsykkel i Nepal. Start og mål i var hovedstaden Katmandu. Ellers en fantastisk rundreise i deler av landet, som er mest kjent for sine svært høye fjell.

Ny digital videoteknikk gjorde det mulig for Per Tomas å være både reporter, kameramann, lys- og lydmann på en og samme tid. Og med studioet i Norge driver han sitt eget lille TV-selskap. Med det svært lille kameraet kommer han på «skuddhold» på områder som er vanskelige eller ikke tilgjengelige for store fjernsynsteam.

- Det er utrolig hvor mye man kan få gjort med et lite kamera, sier den erfarne TV-mannen og globetrotteren.

Nær døden

- Naturopplevelsene er vel det som kommer til å fengsle folk aller mest, sammen med møtet med folkene som bor og lever i og av denne naturen. Fantastisk, sier Govertsen, som er et kjent TV-fjes for mange som liker opplevelses-TV.

Han har laget 20 programmer i TV2-serien «Smak av Norge». Mest dramatisk var imidlertid opptaket av programmet «Til himmels på motorsykkel», en reise i Himalaya for tre år siden. På en særdeles dårlig veistubb gikk det galt. Govertsen ble slengt av sykkelen og gikk kast i kast bort-over steinbakken. Sykkelen landet helt ytterst på kanten av et 60 meter høyt stup.
- En nær døden-opplevelsen på motorsykkel, sier Govertsen.

Galt gikk det med sykkelen også på Nepal-turen du snart får se på TV. Hard kjøring på svært dårlige veier førte til at sykkelen kollapset.

- Siste biten tilbake til Katmandu foregikk derfor på en lastebil full av ris, med den havarerte sykkelen på lasteplanet, sier Govertsen, som snart pakker bagasje og pass og drar ut på nye eventyr.

- Jeg er ikke ferdig med Østen, sier ungkaren til Dagbladet.

- Jeg kjøper nok en jorda rundt-billett.

SPESIELT MØTE: 141 år gamle Bir døde i fjor. I et av Per Thomas Govertsens «Opplev Nepal»-programmer får du vite hvorfor superveteranen ble så gammel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling