Perfekt Blair-satire

LONDON (Dagbladet): Et nytt teaterstykke om Blair-regjeringen kom som bestilt. «Feelgood» på Hampstead Theatre startet samme dag som den nordirske statsråden Peter Mandelson, «mørkets fyrste», fikk sparken.

Han har fått tilnavnet «mørkets fyrste» og falt for sine triks. Han løy i media og overfor sine regjeringskolleger.Vi som satt i salen i Hampstead-teateret ble vist hva som kan foregå bak kulissene i statsministerboligen. Forfatteren Alistair Beaton har i «Feelgood» skildret Tony Blairs medierådgivere og reklamemakere - de såkalte spin doctors. Hovedpersonen er statsministerens pressetalsmann Alistair Campbell.

  • I stykket får vi en titt bak kulissene i regjeringen, det er landsmøtetid og lederens tale skal skrives. Henry Goodman spiller Eddie, som er Blairs berømte pressetalsmann, kjent som en hensynsløs manipulator. Stykket roses av britiske kritikere, og Michael Billington skrev i The Guardian at Beatons morsomme satire har et budskap, nemlig at «Labour burde prioritere radikal politikk i stedet for presentasjon».Alt starter bra i stykket, frasene faller på plass, noen morsomme replikker legges inn, de er overbevist om at statsministeren vil bli hyllet som den store lederen og folketaleren enda en gang, men så skjer det uventede.En statsråd dukker opp og har problemer, en journalist har begynt å snuse og grave i valgkretsen hans. Talen blir glemt, fordi skandalen kan velte regjeringen.
  • Statsråden eier en gård hvor han dyrker humle til ølproduksjonen. Han har tillatt at en del av åkeren skal brukes til forsøk med genmanipulert humle som vokser raskere og blir større enn vanlig humle. Så går det galt. Den genmanipulerte humlen havner i ølet og menn som drikker brygget får kvinnebryst. Pressetalsmann Eddie ser for seg overskriftene «Labour-øl gir menn bryster». Eddie har panikk.Alistair Beaton har skrevet flere satireprogrammer i britisk fjernsyn, som «Spitting Image» og «Not the Nine O'Clock News». Hvor viktig og riktig dette stykket er, skjønte vi forrige helg da vi kunne lese om «krigen» i Blair-regjeringen. Hvem løy mest, hvilke andre statsråder har hjulpet de indiske milliardærene, er noen av de ubesvarte spørsmålene. Krangelen i virkeligheten er like absurd som i satiren «Feelgood». Den vil nok gå lenge i London.