Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Adopsjon og permisjon

Perfekt for norske adoptivfamilier

Det er to gode grunner til at Høyres forslag bør bli en realitet.

Meninger

SForslaget til programkomiteen i Høyre om at foreldre kan ta ut permisjonsdager sammen, har fått hard medfart fra flere hold. For mange norske adoptivfamilier kan imidlertid forslaget være helt perfekt.

Det å bli familie gjennom adopsjon er en gave og en mulighet for både foreldre og barn. På 1970-tallet ble barn ofte sendt på fly til Norge og møtt på Fornebu av sine nye foreldre. I dag må foreldrene reise til utlandet og oppholder seg der i alt fra noen få dager til måneder.

Politikerne har de siste tiårene gjort en del grep for norske adoptivfamilier (selv om oppfølgingen av adoptivfamilier fortsatt er skremmende svak etter at barnet har kommet til Norge), og slik vi ser det er det to gode grunner til at Høyres forslag bør bli en realitet – og på den måten styrke adoptivfamiliene.

For det første må mange familier være svært kreative når de skal på hentereise og få sitt etterlengtede barn. Foreldrepengeperioden løper fra den dagen man får ansvaret for barnet, men bare for den ene forelderen. Når hentereisen varer i mange uker eller sågar måneder, kan det være et problem.

Dernest har barn som adopteres en forhistorie. Det kan, men trenger ikke å gjøre det, gi familien mange utfordringer. Det vil være en styrke for hele familien dersom begge foreldrene kan være hjemme samtidig i en kritisk fase med tanke på tilknytning.

I våre øyne fortjener Høyre ros – ikke ris – for å tenke nye tanker om foreldrepengene. Adoptivfamilier trenger ikke alltid andre løsninger enn «vanlige» familier, men de trenger ofte annerledes tiltak.