Filmanmeldelse: «Drømmemannen»

Perfekt magi

Tysklands Oscar-kandidat byr på ren filmmagi, og vil stå igjen som en av årets aller beste filmer.

«DRØMMEMANNEN»: En romantisk science-fiction-komedie om jakten på drømmemannen. I tre uker skal forskeren Alma leve med den vakre humanoide roboten Tom. Trailer: Arthaus Vis mer
Publisert

Hva gjør en til et menneske, og hva vil det si å elske? Store, men like fullt flåsete spørsmål altfor mange kunstnere ser seg nødt til å stille i løpet av karrieren. Det er heller ikke uvanlig å forsøke å besvare disse spørsmålene ved hjelp av en humanoid blant rollegalleriet. Et eksempel er den litt tafatte Spike Jones-filmen «Her» og ikke uventet har Netflix-serien «Black Mirror» prøvd å komme til ny konklusjon ved hjelp av samme oppskrift.

Derfor ble det vanskelig å ignorere de labre forventningene til Maria Schraders nye film, «Drømmemannen». Tross at det er Tysklands Oscar-kandidat, er dette noe man på papiret har sett mange ganger før.

Det tar riktignok ikke mange minuttene før filmen overbeviser om at den er noe helt annet, og noe distinkt eget. Det er kanskje de store spørsmålene som skal graves til bunns i, men både innfallsvinkel, refleksjon og konklusjon sikter til at filmskaperen er i sin fulle rett til å utforske videre på det mange før har funnet svar på. For i Schraders hender blir det originalt, gripende og til ettertanke.

Framkaller store følelser

Filmen finner sted i Berlin, hvor den middelaldrende forskeren Alma (Maren Eggert) lever et magert liv, uten kjæreste eller barn. Hun har funnet seg til rette med tilværelsen, men velger imidlertid å delta i et forskningsprosjekt hvor hun skal bo med et kunstig menneske designet for å innfri hennes forventning til en drømmemann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer