Perfekt Øya-start med Monica Heldal

Åpnet Øyafestivalen i Tøyenparken i ettermiddag.

ÅPNET FESTIVALEN: Monica Heldal var første artist ut under Øyafestivalen på ny plass i Oslo, Tøyenparken. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ÅPNET FESTIVALEN: Monica Heldal var første artist ut under Øyafestivalen på ny plass i Oslo, Tøyenparken. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

KONSERT: Monica Heldal fikk æren av å åpne årets Øya. Og for en start på festivalens nye base — i solsteika!  

Eget lydbilde Heldal er en av landets mest lovende artister, med et gjennombrudd allerede fra album nummer en - fjorårets «Boy From The North»

Og det organiske lydbildet hennes føles helt riktig som en forsiktig innledning til fire dager med festival i Tøyenparken, som skal huse festivalen noen år framover­ - et lite steinkast fra Munchmuseet.

Heldal har skapt seg et eget lydbilde som mikser pop, rock, blues og americana, og har ei låtrekke som tåler dagslys. Med sine fine fraseringer går hun lenger enn mange andre i bruken av stemmen som et fullverdig instrument, og hun har et band som følger henne og pusher henne.  

Naturlig amfi Svevende sitarlyder møter oss når vi setter oss til rette i Amfiet, som minner mye om Norwegian Wood — bare med et litt mindre bratt grassteppe.

Det gjør det enklere å nyte musiken sittende, og det gjør ingen ting i finværet. Så får vi se om vi kanskje må reise oss når det tetter seg til med folk utover dagen og kvelden.  

Sitarlydene blir med inn i første låt, som glir over i «Conman Coming» og «Scarlet» — som bare er med på vinylutgaven av dobbelt Spellemannhyllede «Boy From The North».

Psykedelia Tittellåten er et høydepunkt, men mest poeng denne ettermiddagen får «In Flight», herlig, lang psykdelia med mye fuzzgitar fra Øyvind Blomstrøm - som mange vil kjenne igjen fra El Cuero.

Opplagt et pluss for Heldal å ha ham på laget, sjøl om hun ikke er borte sjøl.

Men det gir henne en anledning til å briljere på akustisk gitar. I avsluttende «I Don't Mind» får vi dessuten en aldri så liten gitarfest - når også Cato Salsa bytter ut synth med elgitar. 

Spenn i repertoaret Heldal sier ikke mye, og noen sjarmbombe er hun ikke på scenen. Men hun skaper likevel en fin steming. De 45 minuttene hun har til rådighet skal ikke tulles bort med prat, men med sommertemperert musikk.

Det er et fint spenn i repertoaret, og når lyden attpåtil føles perfekt - og er verken for høy eller for lav - er det godt å være blant alle festivaldebutantene i Tøyenparken.

I GANG: Mange var på plass allerede kl 14.15 for å få med seg åpningskonserten med Monica Heldal på Øyafestivalen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
I GANG: Mange var på plass allerede kl 14.15 for å få med seg åpningskonserten med Monica Heldal på Øyafestivalen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer