Perfekt på film

En film om den perfekte forbrytelse, en film om det perfekte bildet og en perfekt kjærlighetsfilm. Alle kan du se til helga. Les mer om premierefilmene.

Er Casablanca tidenes film? Delta i filmdebatten.

Denne helga står fem filmer for tur i premierekøen. Det blir alt fra klassisk kjærlighet med «Casablanca», forbryterspenning med «Trapped» til juleoppladning med «Julenissen».

  • Trapped

Thriller om den perfekte forbrytelse.

Joe og Cheryl Hickey, sammen med Joes fetter Marvin, iscenesetter en feilfri plan for å presse penger ut av styrtrike familier. De fråtser i hjelpeløse familier med selvsikkerhet, profesjonalitet og stort hell.

Tre åsteder, tre kidnappere, tre gisler - en familie og nervepirrende og hektiske 24 timer før alt er over. Men når situasjonen vendes mot Hickey-banden og den «perfekte» forbrytelse går i knas, avsløres en sjokkerende historie som forandrer alt.

Amerikansk thriller av Luis Mandoki («Message In A Bottle», «When A Man Loves A Woman») med Charlize Theron, Courtney Love, Stuart Townsend, Kevin Bacon og Pruitt Taylor Vince i rollene.

De utenlandske anmelderne har ikke akkurat trampeklappet denne filmen frem.

- Tro mot sin tittel, fanger den publikum i en serie ubarmhjertig stygge situasjoner, som vi ville betalt en klekkelig sum løsepenger for å slippe å se, er dommen til anmelder Kenneth Turan i Los Angeles Times.

Mer utenlandsk slakt finner du på Rotten Tomatoes.

  • One Hour Photo

Spenningsfilm med Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i.

Filmen handler om bildefremkalleren Sy, som tar sin jobb meget alvorlig. Hvis noe eller noen skulle komme til å forstyrre eller ødelegge hans oppfatning av det «picture-perfect» familielivet som han føler seg en del av - gjør han hva som er i hans makt for å fjerne dette forstyrrende elementet.

Regissør og manusforfatter Mark Romanek har tidligere regissert musikkvideoer for bl.a. Madonna, Michael Jackson, Beck, Lenny Kravitz, David Bowie, m.fl. og har blitt hedret med en rekke priser for sitt arbeid.

Amerikansk thriller med Robin Williams, Connie Nielsen og Michael Vartan i rollene.

- Robin Williams gir en rolletolkning som nagler deg fast i sin innadvendthet, og som dermed er virkelig dypt skremmende, mener anmelderen i Rolling Stone

Les flere utenlandske anmeldelser på Rotten Tomatoes

Les mer på filmens hjemmeside.

  • Smokingen

Jackie Chan sparker løs...

Det er bare én regel når du jobber for playboymillionæren Clark Devlin: Ikke rør sjefens høyt skattede smoking! Det får tidligere taxisjåfør, nå privatsjåfør, Jimmy Tong (Jackie Chan) raskt vite.

Jimmy tar på seg smokingen og oppdager at dette usedvanlige plagget nok er mer svart belte enn svart dress. Han blir plutselig kastet inn i en farlig verden av spionasje og internasjonale intriger.

Amerikansk action av Kevin Donovan med Jackie Chan, Jennifer Love Hewitt, Jason Isaacs, Debi Mazar og Peter Stormare i rollene.

Til tross for hjelp fra svensken Stormare, har denne filmen fått sin dose slakt i utenlandske medier.

- Filmen er så tåpelig, at det ikke er til å tro, og selv om den ikke hadde vært tåpelig, så hadde den ikke vært til å tro, var den brutale dommen til anmelderen i Chicago Sun-Times.

Flere utenlandske kritikker finner du på Rotten Tomatoes.

Les mer om filmen på dens hjemmeside

  • Julenissen

Tim Allen er tilbake med helskjegg og rød vom.

I «Julenissen», som på amerikansk heter «The Santa Clause 2», møter vi Scott Calvin (Tim Allen) som har hatt jobb som selveste Julenissen de siste åtte årene. Men Scott har problemer. Hans sønn Charlie har havnet på årets slemme-liste, selv blir han på mystisk vis mindre og mindre lik en Julenisse. Og komplett i arbeidsavtalen hans står det at hvis han ikke gifter seg før juleaften må han slutte som Julenisse, for alltid!

Amerikansk familiefilm av Michael Lembeck («Venner for livet») med Tim Allen, Judge Reinhold, Wendy Crewson, Elizabeth Mitchell, David Krumholtz, Eric Lloyd, Spencer Breslin og Liliana Mumy i rollene.

Denne Disney-produksjonen har ikke satt anmelderne helt i julestemning.

- Den er svakt sentimental, freidig konsumerisk... omhyggelig ufornærmende og kan kastes etter bruk, melder New York Times.

Les flere anmeldelser på Rotten Tomatoes

Les mer om «Julenissen» på filmens hjemmeside.

  • Casablanca

Tidenens kjærlighetsfilm fyller 60 år!

Casablanca fra 1942 har blitt kalt den perfekte fim. Den har den ultimate kombinasjonen en film trenger for å bli en klassiker: en sterk romantisk historie, gode skuespillere og en korthugget dialog med mange minneverdige replikker. Filmen er uhyre effektivt fortalt og den nesten minimalistiske stilen gjør at filmen holder seg bedre enn mer barokke og påkostede filmverk.

Sitater fra filmen som «Play it once, Sam. For old times\' sake», «I stick my neck out for nobody» og «We\'ll always have Paris» har blitt kanoniserte linjer i filmhistorien.

Amerikansk drama av Michael Curtiz med Ingrid Bergman, Humhprey Bogart, Paul Henreid, Claude Rains og Peter Lorre i hovedrollene.

- Jeg kan se denne filmen om og om igjen, år etter år, uten at den blir for velkjent. Den er som en favorittplate, jo mer jeg kjenner den, jo bedre liker jeg den, sier Roger Ebert i Chicago Sun-Times.

- Ugjengjeldt kjærlighet, dverger, en av tidenes mest siterte dialog og Dooley Wilsons ultrakule jazz på tangentene. Casablanca har rett og slett alt, mener anmelderen i BBCi.

Det er ingen hemmlighet at dette er en klassiker du bør få med deg!