Perlende barnefilm

En sommer av en film # # «Den beste sommeren» er et lite eventyr av en underfundig, klok og vittig barnefilm. For alle.

Ulf Malmros forener komikk og alvor så finstemt og nyansert som bare en god menneskekjenner kan. Og en dyktig manusforfatter og regissør.

I den kjedelige lille byen Molkom anno 1958 bor begravelsesbyråmannen Yngve (Kjell Bergquist), en av universets store sosiale kløner. Han verken tør eller vil vente seg noe som helst av livet, ettersom faren for å bli skuffet jo er overhengende. Yngve tar to foreldreløse barn i sommerpensjon, den eventyrlystne Annika (Rebecca Scheja) og engstelige Mårten (Anastasios Soulis). De ser Yngve bedre enn han ser seg selv. I anstrengelsene for å røske liv i mannen tyr de til en ensom skolefrøken med sans for vin og høystemt sang.

En opplevelse

Alle slåss mot sin egen ensomhet i denne velspilte og stramt fortalte historien. Malmros tar både voksne og barn på alvor og undervurderer ingen, verken figurer eller publikum. Med små virkemidler og uten overforklaringer trer hver og en fram med alle sine svakheter og all sin styrke. På samme måte kan han sine dramatiske virkemidler. Han ser komikken i alvoret og alvoret i komikken - med treffende vittige replikkvekslinger på løpende bånd. Det engelske begrepet «understatement» kan passe.

Et godt tidsbilde, dessuten, av det håpefulle 50-tallet, da Sverige var i fotball-VM, TV var for de svært få, da konturene av velstandssamfunnet kom til syne.

Ungene fortjener denne opplevelsen, og det gjør vi andre, også. Et hardtslående, lavmælt angrep mot «Pokémon» som sitter i hjertet.

TIL Å BLI GLAD I: To barn i sommerpensjon og voksne tvinges til et nytt syn på livet i Ulf Malmros\' vittige og kloke film. Vi har godt av den, liten som stor.