Perler på en snor

Virkelighetsnære og veldreide fortellinger fra kanadisk novellemester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Alice Munro har siden debuten i 1968 gitt ut én roman og sju novellesamlinger. Hun er blitt oversatt til en rekke språk, og har mottatt Canadas høyesthengende litterære pris tre ganger.

Munro nevnes i samme åndedrag som Tsjekov og Raymond Carver. «En god kvinnes kjærlighet» fra 1998 er den tredje av hennes bøker som er oversatt til norsk, og inneholder åtte noveller av ulik lengde. Munro synes å trives med et format som ligger et sted mellom romanen og novellen; tittelnovellen er på hele 64 sider. Alle tekstene foregår i nærheten av Ontario, Munros hjemby. Her møter vi mennesker fra ulike miljøer, med ulik alder, yrke og status. Relasjonene mor/datter, far/datter, ektefeller og søsken utbroderes. Mennesker, hverdagsliv og store begivenheter i livet skildres med stor innlevelse og detaljrikdom. Kjærlighet er novellenes omdreiningspunkt, og Munro penser inn på mange former for kjærlighet. Best er hun der hun problematiserer den, og blant annet stiller spørsmål om kvinners evne til å elske.

Mange av novellene handler om mennesker stilt overfor vanskelige valg: forlate en ektemann, beholde et barn, oppsøke fortidas hemmeligheter. Valgene som tas er ikke nødvendigvis opplagte, og de utfordrer oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer