Perler på en snor

Virkelighetsnære og veldreide fortellinger fra kanadisk novellemester.

Alice Munro har siden debuten i 1968 gitt ut én roman og sju novellesamlinger. Hun er blitt oversatt til en rekke språk, og har mottatt Canadas høyesthengende litterære pris tre ganger.

Munro nevnes i samme åndedrag som Tsjekov og Raymond Carver. «En god kvinnes kjærlighet» fra 1998 er den tredje av hennes bøker som er oversatt til norsk, og inneholder åtte noveller av ulik lengde. Munro synes å trives med et format som ligger et sted mellom romanen og novellen; tittelnovellen er på hele 64 sider. Alle tekstene foregår i nærheten av Ontario, Munros hjemby. Her møter vi mennesker fra ulike miljøer, med ulik alder, yrke og status. Relasjonene mor/datter, far/datter, ektefeller og søsken utbroderes. Mennesker, hverdagsliv og store begivenheter i livet skildres med stor innlevelse og detaljrikdom. Kjærlighet er novellenes omdreiningspunkt, og Munro penser inn på mange former for kjærlighet. Best er hun der hun problematiserer den, og blant annet stiller spørsmål om kvinners evne til å elske.

Mange av novellene handler om mennesker stilt overfor vanskelige valg: forlate en ektemann, beholde et barn, oppsøke fortidas hemmeligheter. Valgene som tas er ikke nødvendigvis opplagte, og de utfordrer oss.

«Så rik at det stinker» er et av høydepunktene, og handler om en ung jentes vei til å bli kvinne. Bokas siste novelle, «Min mors drøm», tar for seg en nybakt mors ambivalens der hun i en periode må velge mellom barnet eller kunsten. En godbit av en tekst.

Enkelte av tekstene gir større uttelling dersom de leses flere ganger, noe som i dette tilfellet vitner om at Munro behersker antydningens kunst til fulle.