FILMAKTUELL: Pernilla August er på filmfestivalen i Haugesund med filmen«Den allvarsamme leken». Foto: Nina Hansen / dagbladet
FILMAKTUELL: Pernilla August er på filmfestivalen i Haugesund med filmen«Den allvarsamme leken». Foto: Nina Hansen / dagbladetVis mer

Pernilla August drømmer både om Hollywood og ny kjærlighet

Den internasjonale stjerna har både spilt i Star Wars og har vært en av Sveriges største skuespillere i flere tiår. Men hun drømmer fortsatt om en stor internasjonal karriere. 

(Dagbladet): - Tenk å bli Hollywood-stjerne i en alder av 60 år!, utbryter Pernilla August (58).

Den svenske skuespilleren og regissøren gjester for tida Den norske filmfestivalen i Haugesund for å vise sin nyeste film, «Den allvarsamme leken».

Like før filmvisningen onsdag kveld overrasket Liv Ullmann Pernilla August med en ærespris.

Da Dagbladet møter den svenske stjerna dagen etter, er hun fortsatt berørt av ærespristildelingen.

- Liv Ullmann er som en mentor for meg. At hun begynte å regissere etter å ha vært skuespiller, har inspirert meg mye. Jeg har fortsatt klump i halsen av alt det vakre hun sa i går, sier skuespilleren.

Ullmann som mentor

Den svenske skuespilleren og regissøren ble i likhet med Liv Ullmann for alvor kjent gjennom samarbeidet med den svenske filmlegenden, Ingmar Bergman. Og hun fikk sitt gjennombrudd i hans film «Fanny og Alexander» i 1982.

For mange er 58-åringen imidlertid mest kjent for rollen som Anakin Skywalkers mor Shmi Skywalker i de to Star Wars-filmene «Star Wars Episode I: Den skjulte trussel» (1999) og «Star Wars Episode II: Klonene angriper» (2002).

- Det er så merkelig, det var bare 10-15 dager i opptak og det følger meg resten av livet. Men det har ikke gjort særlig for min internasjonale karriere, sier hun, ler og innrømmer igjen at hun fortsatt drømmer om å kapre en rolle i en stor Hollywood-film.

- Ja, veldig gjerne! Det har jeg alltid hatt lyst til.

Tredje sesong av Arvingane

Pernilla August roser imidlertid det voksende nordiske samarbeidet i filmbransjen. For tida har hun selv fullt opp med å lage siste sesong av den danske suksesserien, «Arvingane», som har blitt sendt på NRK.

- Jeg skal også spille en rolle i den aller siste episoden, røper regissøren.

Hun ønsker å fortsette som både regissør og skuespiller, og i tillegg til Liv Ullmann har hun tatt inspirasjon fra Star Wars-regissør George Lucas til jobben bak kameraet.

- Jeg var kjempenervøs før jeg skulle være med i Star Wars, og tenkte jeg var for dårlig i engelsk. Men da jeg spurte George Lucas om jeg kunne få hjelp med min svenske aksent, sa han: Nei, du kan være fra en svensk galakse! Da ble jeg rolig, forteller August og smiler bredt.

- Både han og Liv Ullmann har inspirert meg mye som regissører. De får folk til å slappe av på settet. Har man det som skuespiller bra på settet, blir det man leverer bra, sier hun.

Hun roser selv stemningen på settet i sin seineste film, «Den allvarsamme leken». Hun kaller sin adapsjon av den klassiske romanen til Hjalmar Söderbergs, som også tidligere er filmatisert av norske Anja Breien, en kjærlighetsfilm.

- Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i den, og relatere historiene til sitt liv. Filmen handler om livsvalg, sier hun.

Drømmer om ny kjærlighet

Pernilla August har vært gift to ganger og har tre døtre. Hun har vært åpen om at det har vært vanskelig å kombinere familielivet og karrieren, og har blant annet fortalt svenske medier om singellivet og at hun kan være vanskelig å leve med.

Til Dagbladet utdyper skuespilleren:

- Jeg vil ikke være vanskelig å leve med. Men i vårt yrke er det vanskelig å få til gode fungerende relasjoner, når vi reiser så mye. Men jeg gir ikke opp håpet om å finne noen altså. Jeg håper fortsatt på det, legger hun til.