FÅR ÆRESPRIS: Den svenske skuespilleren og regissøren Pernilla August er på vei opp til scenen i Haugesund for å motta  «Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris» av filmlegende Liv Ullmann selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR ÆRESPRIS: Den svenske skuespilleren og regissøren Pernilla August er på vei opp til scenen i Haugesund for å motta  «Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris» av filmlegende Liv Ullmann selv. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Pernilla August får Liv Ullmanns ærespris: - Jeg er i sjokk

Den svenske skuespilleren ble overrasket av Ullmann under filmfestivalen i Haugesund. 

HAUGESUND (Dagbladet): Det var duket for et skandinavisk stjernemøte onsdag kveld i Haugesund da den svenske skuespilleren og regissøren, Pernilla August, ble overrakt «Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris» av filmlegende Liv Ullmann selv.

- Jeg er i sjokk, dette er fantastisk. Jeg er forstummet og gråteklar, sa August som takk.

Hun gjester Den norske filmfestivalen i Haugesund for å vise sin nyeste film, «Den allvarsamme leken». Det var like før filmvisningen at Ullmann overrasket sin svenske kollega og annonserte at hun blir årets vinner.

- Bergman elsket henne
Æresprisen er en statuett av Nina Sundbye. Den skal tildeles en skuespiller eller regissør som «gjennom en fremragende evne til å berøre sitt publikum har gitt et vesentlig bidrag til filmkunsten».

Pernilla August fikk prisen for sine bidrag både som skuespiller og filmregissør.

Ullmann begrunnet valget av August med at hun er en kvinne som fant veien til skuespilleryrket allerede som barn.

- Liten pike stort talent, sa Ullmann og la til:

- En av de første som så hennes talent var Ingmar Bergman. Han elsket henne, alt hun var og er, sa Ullmann fra scenen.

Et stort bilde av Pernilla August, som Ibsens Nora, var det første man så på vei inn og ut av kontoret til Bergman på Dramaten i Stockholm, fortalte Ullmann videre fra scenen.

-Ja, jeg var sjalu, veldig sjalu, røpet Ullmann fra talerstolen.

Kjent gjennom Bergman

I likhet med Liv Ullmann ble Pernilla August for alvor kjent gjennom samarbeidet med den svenske filmlegenden, Ingmar Bergman.

Og hun fikk sitt gjennombrudd i hans film «Fanny og Alexander» i 1982.

I den senere tid er August for mange mest kjent for rollen som Anakin Skywalkers mor Shmi Skywalker i de to Star Wars-filmene «Star Wars Episode I: Den skjulte trussel» (1999) og «Star Wars Episode II: Klonene angriper» (2002).

Som regissør har hun blant annet stått bak den danske serien «Arvingane».

Liv Ullmanns Ærespris er innstiftet av Den norske filmfestivalen AS, Norsk filmforbund og Norsk filminstitutt.