Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ari Behn og Mikael Persbrandt i bokbadet

Persbrandt: - Jeg vokste opp blant innvandrermiljøene Sverige har problemer med i dag

Persbrandt fortalte om sin harde oppvekst under lanseringen av biografien «Sånn jeg husker det».

GAMLE KJENTE: De to har stilt ut sammen flere ganger, i en rekke «pop-up»-utstillinger i fjor. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
GAMLE KJENTE: De to har stilt ut sammen flere ganger, i en rekke «pop-up»-utstillinger i fjor. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ville ikke ha en vanlig skrytebiografi, sier Mikael Persbrandt fra scenen hos forlaget Gyldendal i Oslo.

Det var duket for et sjeldent stjernemøte: Forfatter og kunstner Ari Behn skulle bokbade den svenske skuespillerstjernen Mikael Persbrandt, i anledning slippet av Persbrandts selvbiografi i Norge: «Sånn jeg husker det».

STJERNEMØTE: Behn og Persbrandt møttes torsdag kveld. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STJERNEMØTE: Behn og Persbrandt møttes torsdag kveld. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Biografien er skrevet av den kritikerroste svenske forfatteren Carl-Johan Vallgren. Den skapte store overskrifter da den ble sluppet i Sverige i november i fjor.

I boka, som får en firer av Dagbladets anmelder, forteller Persbrandt blant annet åpent om rusmisbruk, utroskap og sin bipolare lidelse.

Havnet tidlig blant kriminelle

Persbrandt fortalte om den harde oppveksten i forstaden Jakobsberg i Sverige. Moren hans fødte ham da hun var 18 år, og Persbrandt sier han var destruktiv allerede tidlig i tenårene.

- Jeg vokste opp blant de første innvandrerne i Sverige, i et stort høyblokksområde. Det var begynnelsen på de problemene vi ser i full blomst nå, med folk som skyter i hjel hverandre og ikke kommer seg inn i det svenske samfunnet, sier Persbrandt.

Persbrandt frekventerte de kriminelle miljøene i mange år.

- Jeg ble trukket mot miljøene der jeg ville ha fans. De var jo kriminelle, så da ble det sånn.

Rusfri i tre år

I boka beskrives et dobbeltliv, der Bersbrandt dro på ville fester med bevæpnede kriminelle og halvnakne kvinner. Persbrandt selv framsto som «den gale sektlederen» som stadig sniffet kokain.

TØRRLAGT: Persbrandt forteller at han ikke har fått i seg en dråpe alkohol på tre år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TØRRLAGT: Persbrandt forteller at han ikke har fått i seg en dråpe alkohol på tre år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg handlet uansvarlig, og hadde ikke fått diagnosen jeg senere fikk. Det handler om at jeg selvmedisinerte meg gjennom ganske enorme propsisjoner. Med det fulgte angsten og selvhatet.

Persbrandt har nå vært rusfri i tre år, og sier det kommer til å ta lang tid før vil orke å lese boka.

- Jeg holder på å lese den inn som lydbok i Sverige nå. Da er jeg tvunget til å gå igjennom det hele igjen. Man blir sjenert, ubekvem og man skammer seg.

Ari tok med ny kjæreste

Persbrandt ønsket ikke å la seg intervjue enn andre enn Ari, som skrøt av boka.

- Det er den beste biografien jeg har lest, sa Ari fra scenen.

Det var i desember i 2016 at det ble kjent at Ari Behn og prinsesse Märtha Louise skulle skilles. Allerede 10 måneder etter bruddet hadde Ari fått seg ny kjæreste.

NY KJÆRESTE: Ari Behn med Ebba Ryst Heilmann. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NY KJÆRESTE: Ari Behn med Ebba Ryst Heilmann. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Etter bokbadet viste han stolt fram sin nye flamme, Ebba Rysst Heilmann.

I januar fortalte Behn til Dagbladet at han delvis brukte kunsten terapi etter bruddet med Märtha Louise.

- Det er tragisk når man ikke får et samliv til å fungere, et brudd fører til voldsomme omveltninger. Det å male og skrive har hjulpet meg å forstå og bearbeide. Og det at jeg har malt mye har virket inn på måten jeg skriver, sa Behn da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!