- Persbrandt aktuell som Mikael Blomkvist

Stieg Larsson-film på vei, men hvem får rollene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Stieg Larsson er forfatteren som har fått nordmenn til å løpe til bokhandlene for å kjøpe bøker på svensk (Linken krever Dagbladet Pluss-abonnement.). Svenskene er ikke mindre glade i «Millennium»-trilogien, og selvfølgelig blir det film av krimbøkene.

I gårsdagens Aftonbladet ble Mikael Persbrandt og unge Rakel Wärmländer nevnt som de heteste kandidatene for hovedrollene som journalisten Mikael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander. Ifølge en anonym kilde skal castingen være i gang, og disse to kan være aktuelle.

– Investorene krever en stjerne i filmen. Mikael Persbrandt ligger derfor bra an, sier kilden til avisa.

Klart i september

Produsent Sören Staermose sier at de to er gode navn, selv om han ikke vil bekrefte opplysningene.

– I september vil vi ha hovedrollene på plass, slik at vi kan begynne å filme i mai neste år, sier han til Aftonbladet.

Det er produksjonsselskapet Yellow Bird som har sikret seg filmrettighetene. Som VG skrev tidligere i år, vil tre ulike forfattere skrive hvert sitt filmmanus til bøkene. De skal bli både filmer og en TV-serie på seks 90-minutters episoder. Den første boka, «Menn som hater kvinner», skal filmes først og får sannsynligvis premiere tidlig i 2009.

- Jeg er perfekt for rollen

MIKAEL SOM MIKAEL? Mikael Persbrand skal være aktuell for rollen som Stieg Larssons populære krimhelt Mikael Blomkvist. Foto: SCANPIX / BJØRN LARSSON ROSVALL
MIKAEL SOM MIKAEL? Mikael Persbrand skal være aktuell for rollen som Stieg Larssons populære krimhelt Mikael Blomkvist. Foto: SCANPIX / BJØRN LARSSON ROSVALL Vis mer

Mens Mikael Persbrandt skulle være godt kjent for norske film- og TV-seere, både som Maria Bonnevies ekskjæreste og for rollen som politimannen Gunvald Larsson i filmene om krimhelten Martin Beck, er Rakel Wärmländer et litt mer ubeskrevet blad.

Hun er 26 år og har spilt i de svenske TV-seriene «Cleo», «Spung» og «Hipp, hipp», i tillegg til «Se upp för dårarna», som var Helena Bergströms regidebut i år.

Men Stieg Larsson-bøkene er hun godt kjent med.

– Jeg har lest alle bøkene og elsker dem. Både jeg og vennene mine tror jeg ville være perfekt for rollen, sier hun til Aftonbladet.

Stieg Larssons andre bok, «Jenta som lekte med ilden», ligger for øyeblikket på fjerde plass på boklista for skjønnlitteratur i Norge, mens den første, «Menn som hater kvinner», har førsteplassen på pocketlista. Gyldendal planla i utgangspunktet å vente med den norske oversettelsen av bok nummer tre, «Luftslottet som sprängdes», til påske neste år. Men etter massiv pågang fra leserne – mange av dem har valgt å kjøpe boka på svensk – bestemte forlaget seg for å framskynde utgivelsen til november i år.

- Nazister planla å drepe Larsson

Stieg Larsson rakk aldri å oppleve bøkenes popularitet. Han døde av hjerteattakk 9. november 2004, et halvt år før første bok kom ut i Sverige. Men han var et kjent navn i Sverige, også før krimbøkene, som sjefredaktør for tidsskriftet Expo og en av av Sveriges og Europas fremste eksperter på høyreekstremisme og nynazisme.

I gårsdagens Aftonbladet hevder også nazisme-forskeren Bosse Schön at svenske nazister planla å myrde Larsson. Mordet ble ifølge Schön planlagt for ti år siden, men aldri iverksatt. Han hevder at nazistene ikke bare hatet Stieg Larsson, men at de var livredde for ham.

– Han stod i veien, han var dyktig, han opprettet arkiv og rotet det til for dem. Han var deres verste fiende. Jeg tror ikke han kjente til mordplanene selv, men selv om han hadde gjort det, ville det ikke ha skremt ham til taushet, sier Schön.

Hvem synes du passer best til rollene som Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander?

LISBETH SALANDER? Rakel Wärmländer mener hun er perfekt for rollen.
IKKE BARE POPULÆR: Stieg Larsson har solgt hundretusener av krimbøker etter sin død. Men en svensk nazisme-forsker hevder at nazister planla å drepe ham for ti år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer