Persbrandt vil ha Storhøis rolle

- Han har mast om det, sier forfatteren.

HJEMME HOS ÅSA:  Riksteatret har valgt å legge «Meg eier ingen» til 70-tallet, da historien i boka er fra. Trude Øines spiller Åsa og Dennis Storhøi spiller hennes alkoholiserte far, Leif.   Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
HJEMME HOS ÅSA: Riksteatret har valgt å legge «Meg eier ingen» til 70-tallet, da historien i boka er fra. Trude Øines spiller Åsa og Dennis Storhøi spiller hennes alkoholiserte far, Leif. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Dennis Storhøi (50) står i blå kjeledress på scenen og kaster opp. Hendene er fulle av sot og ølboksene ligger strødd.

- Dette er kraftig kost. Til tross for alkoholen hadde Leif en veldig kjærlighet til Åsa. Mange som sliter med rusmisbruk er egentlig ressurssterke, sier Storhøi når han er tilbake i rollen som seg selv.

- Blir film Den 3. februar har Riksteatrets «Meg eier ingen» premiere i Oslo, siden skal forestillingen turnere landet rundt. Den bygger på Åsa Linderborgs selvbiografiske roman, som ble en enorm salgssuksess. Trude Øines spiller Åsa, Storhøi gestalter rollen som hennes alkoholiserte far.

Stykket ble også satt opp i Linderborgs hjemby, Västerås, i 2009. Nå forteller forfatteren til Dagbladet at det jobbes med et filmmanus.

VIL HA DENNIS SIN ROLLE:  Ifølge Åsa Linderborg har Mikael Persbrandt sagt at han ønsker å spille hennes far i filmatiseringen av «Meg eier ingen». 
Foto Agnete Brun
VIL HA DENNIS SIN ROLLE: Ifølge Åsa Linderborg har Mikael Persbrandt sagt at han ønsker å spille hennes far i filmatiseringen av «Meg eier ingen». Foto Agnete Brun Vis mer

- Pia Gradvall skriver manus, og Mikael Persbrandt skal spille Leif. Han har mast om det. Det syns jeg er morsomt.

- Hva har Storhøi og Persbrandt til felles?

- De er to gode skuespillere, som kommer fra enkle kår. Det er en forutsetning for å forstå min far. Man kan ikke være født med sølvskje i munnen, sier Linderborg.

-KRAFTIG KOST:  Dennis Storhøi spiller den alkoholiserte faren Leif i oppsetningen av «Meg eier ingen». - Mange som sliter med rusmisbruk er egentlig ressurssterke mennesker, sier Storhøi. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
-KRAFTIG KOST: Dennis Storhøi spiller den alkoholiserte faren Leif i oppsetningen av «Meg eier ingen». - Mange som sliter med rusmisbruk er egentlig ressurssterke mennesker, sier Storhøi. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Kjell-Åke Andersson, mannen bak blant annet «Juloriatoriet» og «Før frosten», skal ha regi om filmprosjektet settes ut i livet.

- Er manuset bra og finansieringen kommer på plass, starter vi forberedelsene i høst og innspillingen til vinteren. Om det blir Persbrandt er ikke helt bestemt ennå, men han er en god skuespiller, sier Andersson til Dagbladet.

Inspirert av Persbrandt Storhøi mener Persbrandt vil passe godt i rollen han selv spiller. Han har også lært et og annet av sin svenske kollega.

- Jeg så nettopp «Maria Larssons evige øyeblikk» for å se hvordan han spiller full. Det er en balansekunst å spille troverdig og ruset, det klarer han veldig bra, sier Storhøi.

Linderborg er i dag kulturredaktør i svenske Aftonbladet. På 70-tallet ble hun og faren forlatt av moren.

- Familien gjorde det han kunne for å holde fasaden oppe. I Norge er vi veldig opptatt av nettopp det, nesten så vi står med søndagsskoleboka klar for å få stempel. Vi skal være så «flinke» hele tida, går på akkord med oss selv, sier Storhøi.

- Kjenner du deg igjen?

- Jeg kjenner meg igjen i fortielsen og at man ikke makter alt. Det skal være jobb, forhold og barn. Det er ikke lett å være menneske, sier Storhøi.

Da «Meg eier ingen» hadde premiere i Sverige ventet Linderborg til siste forestilling - hun var nervøs for hvordan hennes nærmeste ble skildret. Til den norske oppførelsen gruer hun seg ikke. Filmen derimot, den blir verre.

- Teater er grovhogget, film kan ligge nærmere boka. Jeg tror det kan bli vanskelig for meg, det føles skummelt, sier Linderborg. 

Persbrandts agent, Peter Jansson, ønsket ikke å kommentere filmprosjektet.

• Les også Dagbladets anmeldelse av «Meg eier ingen»: «En skinnende perle av ei bok»

• Les også intervju med Åsa Linderborg: - Halve familien brøt kontakten

DEN EGENTLIGE ÅSA:  Åsa Linderborgs selvbiografiske bok, «Meg eier ingen», har premiere som teater i Riksteatrets regi 3. februar. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
DEN EGENTLIGE ÅSA: Åsa Linderborgs selvbiografiske bok, «Meg eier ingen», har premiere som teater i Riksteatrets regi 3. februar. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer