Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Bare ei natt til»

- Personen som nå skyter på mitt liv, vet ikke hva hun prater om

«Bokblogger» Anniken Jørgensen slår tilbake mot Helga Hjorth.

ORDKRIG: Jurist og forfatter Helga Hjorth (t.v.) mener forlagsbransjen trenger kjøreregler for hvordan den skal forholde seg til bøker som involverer virkelige mennesker. Blogger Anniken Jørgensens bok ble forsøkt stoppet av en som ufrivillig blir omtalt i «Bare ei natt til». Foto: Dagbladet/ NTB scanpix
ORDKRIG: Jurist og forfatter Helga Hjorth (t.v.) mener forlagsbransjen trenger kjøreregler for hvordan den skal forholde seg til bøker som involverer virkelige mennesker. Blogger Anniken Jørgensens bok ble forsøkt stoppet av en som ufrivillig blir omtalt i «Bare ei natt til». Foto: Dagbladet/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette har gått helt ut av proporsjoner. Å si at jeg er som en åtteåring med maskingevær er stygt, og personen som nå skyter på mitt liv, vet ikke hva hun prater om, sier Anniken Jørgensen til Dagbladet.

I dag tidlig ble det kjent at den tillyste rettssaken mellom forfatter Jørgensen/ forlaget Pantagruel og Simen Auke, som ufrivillig er omtalt i boka, er stoppet. Partene ble enige om et forlik.

Omstridt utgivelse

I helga gikk jurist og forfatter Helga Hjorth ut mot den mye omtalte «Bare ei natt til», en personlig bok ført i pennen av blogger Anniken Jørgensen, også kjent som Annijor.

Jørgensen er gjort kjent med at Helga Hjorth ikke har lest boka, og at Hjorth uttaler seg på grunnlag av det som er kommet fram i nyhetene.

- Jeg tror hun ville blitt direkte flau om hun hadde lest det som er blitt reagert på. Man skal ikke snakke om ting man ikke vet noe om - det skulle jeg gjerne ha fortalt Hjorth, sier Jørgensen.

Simen Auke (27) fra DJ-gruppa Broiler ønsket å stoppe boka.

- Ingen dødd, ingen drept

- Ingen har dødd, ingen har drept noen, og ingen har fortalt hvordan noen ser ut i dusjen. Nå må pressen i Norge roe seg ned, sier hun til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å kommentere forliket.

I en felles pressemelding vedrørende Simen Auke og Panta Forlag/Anniken Jørgensen kunngjorde i dag advokatkontorene Elden og Olafsen bl.a:

«Etter Aukes innspill er det blant annet enighet om enkelte redigeringer av boka i andre opplag, og ytterligere endringer i tredje opplag. Det innebærer at saken er avsluttet og det vil ikke bli et rettslig etterspill».

Hemmelig innhold

Partene legger til at innholdet er hemmelig. Kommunikasjonssjef Kristoffer Gaarder Dannevig i Pantagruel utdyper likevel:

- Jeg kan ikke kommentere innholdet i forliket, sier han, men legger til:

- Visse forandringer blir gjort, noe i andre opplag, som kommer denne uka - og noe i et kommende, tredje opplag, sier Dannevig.

Tar ikke selvkritikk

Boka ble lansert for to uker siden, og første opplag på 8600 eksemplarer ble raskt utsolgt.

- At det ble inngått et forlik, betyr ikke at vi innrømmer noe feil eller overtramp. Partene har gjort dette for å unngå en rettslig prosess, sier Dannevig.

Han hilser derimot velkommen til en diskusjon om den såkalte «virkelighetslitteraturen».

Vil ha kjøreregler

- Vi vil kjempe for alles rett til å fortelle historier og om sine liv. Alle har sin oppfatning av virkeligheten, og den må forfattere få lov til å formidle. For Anniken Jørgensen er det viktig at hennes historie skal nå ut til unge mennesker og foreldrene deres, sier Dannevig.

Jurist og forfatter Helga Hjorth mener uttalelsene til Pantagruel og Jørgensen viser et sterkt behov for reguleringsmekanismer i forlagsbransjen.

Helga Hjort ønsker ikke å kommentere Jørgensens reaksjon, og henviser at historien om maskingeværet er et bilde og er ment som en generell kommentar til debatten.

I fjor ga hun ut romanen «Fri vilje» som et svar til søsteren Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø», hvor hun anså seg som utlevert og brukt som en «levende modell».

- Selvsagt sympatiserer jeg med Auke. Å bli brukt i andre menneskers selvrealiseringsprosjekter er ekstremt ubehagelig, uttalte Hjorth til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!