- Personer med Downs syndrom er store, sterke personligheter

Karin Fossum skriver om kontroversielt tema i ny krimroman.

NY BOK: Forfatter Karin Fossum (58) er ute med den nye boka «Carmen Zita og døden». Hun har nå valgt å rette pennen mot et mer kontroversielt tema.  Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
NY BOK: Forfatter Karin Fossum (58) er ute med den nye boka «Carmen Zita og døden». Hun har nå valgt å rette pennen mot et mer kontroversielt tema. Foto: Lars Lindqvist / DagbladetVis mer

Karin Fossum
Alder: 58 år
Tittel: «Carmen Zita og døden»
Hvor lang tid brukte du på å skrive boka? Jeg har brukt et halvannet år, det gjør jeg omtrent alltid. 

Les utdrag fra «Carmen Zita og døden» her.

Hun er kanskje mest kjent for sine krimbøker, og til tross for at den kommende boka «Carmen Zita og døden» er nettopp dette, har Karin Fossum valgt å rette pennen mot et mer kontroversielt tema.

- Personer med Downs syndrom er store, sterke personligheter som gir et umåtelig inntrykk. Jeg jobbet med dem tidlig på 70-tallet. Nå blir 60 prosent av dem valgt bort og aldri født. Det er forståelig, men fortsatt en trist og skremmende utvikling, sier Karin Fossum. 

Forfatteren planlegger aldri innholdet i en bok på forhånd. Kun et omriss av en hovedperson og et offer. Dette er den ellevte boka i serien om krimetterforsker Konrad Sejer i hovedrollen, og han får denne gang møte en ung mor som erfarer å få et barn med Downs syndrom. Dette opplever mora til barnet som en ulevelig situasjon.

- Jeg har på sett og vis tatt opp tematikken tidligere, men jeg vil gjerne ha det med i denne boka også.

Foran vinduet i spisestuen, hvor hun beskriver utsikten som «praktfull», skriver hun historien om Sejer. Krimetterforskeren som også har blitt eldre i takt med bøkene, har begynt å føle på sin egen forgjengelighet. I tillegg er han egentlig for stolt til å innse at han sliter med alderen. Dersom det skulle komme en ny bok i serien om Sejer, må Fossum stoppe tiden.

- I mine bøker så er det viktig at personene eldes med tiden. Nå har jeg også blitt veldig glad i Sejer som en karakter. Til tross for at han er ved pensjonsalder, er ikke dette det siste vi får se fra ham, sier hun.

Fossum mener boken presenterer en svært velfungerende politisak. Hun beskriver Sejer som en klok og sympatisk person som er annerledes enn andre krimforskere i andre bøker.

- Vanligvis drikker denne typen karakter for mye, herjer med kvinner, og så videre. Jeg har valgt å gjøre han til likandes kar, i tillegg er han mer representativ for norsk politi, sier hun.

Fossum vil ikke bedømme sitt eget håndverk, men håper at leserne vil sette pris på krimboka. 

- Det er vanskelig å si hva jeg skal utover høsten. Nå gleder jeg meg i alle fall til å høre tilbakemeldinger fra leserne.