Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Personlig, vitenskapelig og morsomt om sex og samliv

Dennis Storhøi redder ekteskapene når jula nærmer seg.

KASTER SEG UTI DET: Det Dennis Storhøi ikke har ervervet seg av kunnskap om sex og samliv, både av egen erfaring og anerkjent forskning, er neppe verd å vite. Neste måned blir det julebordshow i Teaterkjelleren i regi av Oslo Nye Teater.
Foto: Anders Grønneberg
KASTER SEG UTI DET: Det Dennis Storhøi ikke har ervervet seg av kunnskap om sex og samliv, både av egen erfaring og anerkjent forskning, er neppe verd å vite. Neste måned blir det julebordshow i Teaterkjelleren i regi av Oslo Nye Teater. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

I sin nye forestilling «Sex og samliv» snakker Dennis Storhøi (54) av erfaring, undring og forsking på kjønnsforskjeller.

-Forskjellene mellom kvinner og menn sitter i hodet. Det ligger mye hjerneforskning bak denne forestillingen, sier Dennis Storhøi.

Bobler i blodet Han sitter med Dagbladet på bar og drikker kaffe og kullsyrevann - og koffeinen og boblene ser ut til å gå rett i hodet på ham. Dennis smiler, snakker og gestikulerer - men holder også tunge for tann.

-Jeg kan ikke si for mye uten å røpe poengene.

- «Sex og samliv» er en julebordforestilling med både mat og drikke på menyen - og en goodiebag til publikum. Den handler om forskjellene mellom kjønnene, sier Storhøi.

Sex, shopping og Clas Ohlson «Sex og samliv» settes opp i november og desember på Teaterkjelleren i regi av Oslo Nye Teater. Sammen med instruktør Svein Sturla Hungnes har de gått vitenskapelig til verks - kanskje ikke så dyptpløyende som våre to hjerneforskere som forrige uke fikk Nobelprisen for sin forskning, men dog.

HEFTIG FYR: Dennis Storhøi har drag på damene, og øser av sin kunnskap når han tar på seg rollen som samlivsterapeut - eller djevelens samlivsterapeut, kanskje. Vi venter i spenning.
Foto: Anders Grønneberg
HEFTIG FYR: Dennis Storhøi har drag på damene, og øser av sin kunnskap når han tar på seg rollen som samlivsterapeut - eller djevelens samlivsterapeut, kanskje. Vi venter i spenning. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

-Hvorfor er det stoler i alle butikker som er myntet på kvinner?

- Jo, det er for at mannen skal få sitte mens kvinnen handler. Har du noen gang sett en stol på Clas Ohlson?

En enkel «reptilhjerne» 40-50 prosent av alle forhold går i oppløsning. Hvorfor? Spør Dennis Storhøi og viser til dokumentert forskning i hjernen som forteller at kvinner og menn er skrudd sammen forskjellig.

- Svært forskjellig, slår Storhøi fast med solid ryggdekning.

Selv om vi er moderne mennesker, har vi fremdeles en «reptilhjerne» - og hvordan tar men med denne forskjellen inn i vært moderne samfunn...

Hjerneforskjeller -Husker du dag, dato og hvor du traff din kvinne første gang? Menn er elendig på slike data, men kvinner husker. Når det gjelder orientering og retningssans er menn overlegne. Hvorfor?

Jo, kvinner skal holde fortet - vi menn skal beskytte det. Det er skrevet i genene, og derfor kan man ikke forandre hverandre.

Han forteller videre at en av årsakene til kjønnsforskjellene i hodet skyldes at kvinner har en større bro over hjernehalvdelene. At de to hjernehalvdelene rett og slett kommuniserer bedre med hverandre.

Et sex- og shoppinghormon Det forklarer vel også at menn stort sett bare har en tanke i hodet av hodet av gangen og er langt enklere designet fra «Vårherres Verksted A/S».

-Det fins et hormon i kroppen, oxytocin.

- Det er et vellysthormon som stiger når kvinner vil ha sex - og utløses når de shopper. Det er det samme hormonet som eksploderer i kroppen ved en forelskelse, som egentlig ikke er annet enn en psykotisk tilstand som varer i ni måneder, sier Storhøi.

Goodybag -Tilbake til de goodiebagen. Er det bare dameting oppi den?

ALLSIDIG: Dennis Størhøi er som en potet, kan brukes til alt på en scene -her sammen med Aksel Hennie og Ane Dahl Torp i stykket «Drapene i Aalst» om to små barn som blir drept av sine foreldre. Foto: Krister Sørbø
ALLSIDIG: Dennis Størhøi er som en potet, kan brukes til alt på en scene -her sammen med Aksel Hennie og Ane Dahl Torp i stykket «Drapene i Aalst» om to små barn som blir drept av sine foreldre. Foto: Krister Sørbø Vis mer

-He he. Nei, dette er en forestilling for begge kjønn.  Jeg håper at det kommer par. Jeg kan ikke røpe hva den skal inneholde, sier han og antyder at forestillingen er en bestilling fra et familievernkontor med litt for stor pågang av skakkjørte par.

-For menn, da må det bli noe universalverktøy og en sprayboks av typen «does it?s job and goes away».

Både sex og samliv Dennis Storhøi er en sjenerøs og løssluppen fyr, men forestillingen handler nødvendigvis ikke om hans sex og samliv, selv om han ikke kan nekte for å ha hatt begge deler opptil flere ganger.

-Hvorfor så mange samlivsbrudd, er det bare fordi vi ønsker å forandre hverandre?

- Og hvorfor skal vi det? Å bo sammen i mange år er nesten utenkelig med ulike bånd, bagasje, gener og forskjeller, sier Storhøi som skal pakke inn slike spørsmål i en ramme av humor, alvor og kjærlighet.

Opp- og nedturer Dennis Storhøi har levd et halvt århundre og har opplevd opp- og nedturer. I hvilken grad kommer det til uttrykk i «Sex og samliv»?

PEER GYNT: Dennis Storhøi spilte på Gålå i Vinstra hele seks sommere - her med Caroline Krüger. Foto: Anita Arntzen
PEER GYNT: Dennis Storhøi spilte på Gålå i Vinstra hele seks sommere - her med Caroline Krüger. Foto: Anita Arntzen Vis mer

-Jeg er personlig, men ikke privat.

- Det blir bare pinlig. Alle som har levd en stund har opplevd tunge stunder, men er man ferdig med det, så er man ferdig med det.

Familien med Mona og barna Max (25), Pernilla (22) og Mathias (13) er stedet han lader opp batteriene.

Et liv med avskjeder -Jeg har jobbet sammenhengende i 30 år, siden jeg var ferdig med teaterhøyskolen i 1985. I sommer hadde jeg min første sommerferie, fire sammenhengende uker. Jeg har et flyktig og omflakkende liv, ikke mist som frilanser.

En karriere uten livbøye, som han uttrykker det. Men som også er inspirerende og krevende.

FOR 15 ÅR SIDEN: Dennis Storhøi kastet klærne på scenen - hva gjør han i «Sex og samliv»?. Foto Lars Eivind Bones
FOR 15 ÅR SIDEN: Dennis Storhøi kastet klærne på scenen - hva gjør han i «Sex og samliv»?. Foto Lars Eivind Bones Vis mer

-Yrket mitt består av mange avskjeder. Skuespillere kommer veldig nær hverandre, så er det slutt. Det er som å skifte familie hele tida.

Derfor er jeg veldig knyttet til familien, kona og barna mine. Der henter jeg energi, sier Dennis Storhøi.

HOLLYWOOD: Dennis Storhøi og Antonio Banderas i filmen «Den 13. krigeren».
HOLLYWOOD: Dennis Storhøi og Antonio Banderas i filmen «Den 13. krigeren». Vis mer
«KAMPEN OM TUNGTVANNET»: Espen Klouman Høiner og Dennis Storhøi har hovedrollene i den kommende storfilmen. Foto: Anders Grønneberg
«KAMPEN OM TUNGTVANNET»: Espen Klouman Høiner og Dennis Storhøi har hovedrollene i den kommende storfilmen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling