DEBATT

Debatt: Personvern og terror

Personvern i terrorens tidsalder

Frykten for terrorisme er et dårlig utgangspunkt for prinsipiell debatt om privatliv. 

OVERVÅKING: Blir bare mer og mer vanlig. Edward Snowden avslørte amerikansk overvåking. Foto: EPA/PANTELIS SAITAS
OVERVÅKING: Blir bare mer og mer vanlig. Edward Snowden avslørte amerikansk overvåking. Foto: EPA/PANTELIS SAITAS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Et av de viktigste kjennetegnene ved det liberale demokratiet er den prinsipielle anerkjennelsen av det åpne samfunn, der borgerne innrømmes stor grad av privatliv og bevegelsesfrihet. Nettopp fordi vårt samfunn kjennetegnes av stor grad av frihet, er det sårbart for angrep fra dem som ønsker å utnytte vår åpenhet.

Det siste året har vi sett flere slike dødelige terrorangrep i Europa – og det er liten grunn til å tro at angrepene tar slutt. Tvert imot, etterretningsrapporter varsler bud om at det foreligger flere konkrete planer om angrep på europeiske mål.

Spørsmålet er derfor hvordan vi som samfunn skal møte utfordringen – og ikke minst hvilken plass personvernet skal ha i terrorens tidsalder.

Av forståelige grunner er det flere som ønsker å møte terrortruslene med mer kontroll og økt overvåkning. Det er ikke vanskelig å skjønne at tøffere tiltak har støtte i Frankrike, gitt den overhengende faren det er for terror i landet. Men de nye terrorlovene er urovekkende.

Lignende tiltak ser vi også i resten av Europa. Lederen for «the National Union of Journalists» i Storbritannia, Michelle Stanistreet, har omtalt overvåkningspolitikken til Theresa May som et «mareritt», vurdert ut fra et menneskerettighetsperspektiv – og skriver rett ut at hun frykter at May er i ferd med å innføre en politistat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer