Personvern under sterkt press

«Den gode stat» er i ferd med å svekke de verdier som vårt samfunn i stor grad bygger på, gjennom innsamling og forvaltning av all verdens informasjon, skriver Jan Tore Sanner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Norge liker vi tanken på at staten vil deg vel. At staten vil sørge for at helsen din blir ivaretatt, at utdanningen du får er god og at du alltid kan føle deg trygg. Dette forutsetter tilgang på informasjon. Informasjon om enkeltpersoner danner grunnlaget for at staten kan gi tilbake godt helsestell, god utdanning og en trygg tilværelse. Og informasjon finnes i rikt monn. Helseopplysninger og sensitiv informasjon lagres i journaler og registre, i mapper fra barnehage og skole, i forskningsdatabaser og på trygdekontoret. Dine bevegelser registreres gjennom overvåkningskameraer, bomringpasseringer, kortbruk, mobilbruk og nettbruk.

Denne massive informasjonsinnhentingen og registreringen med påfølgende forvaltning, må høyere opp på dagsordenen i et personvernperspektiv. Det ser nå ut til at staten har kommet så langt i sitt arbeid med å ville oss vel, at store deler av livene våre er underlagt en eller annen form for overvåkning og kontroll. Høyre mener tiden er inne til å stille spørsmål ved om vi ser en uheldig samfunnsutvikling hvor «den gode stat» gjennom innsamling og forvaltning av all verdens informasjon svekker de verdier som vårt samfunn i stor grad bygger på; tillit mellom mennesker, rett til et privatliv, rett til å bestemme over eget liv, ytringsfrihet, rettssikkerhet og beskyttelse mot statlig overgrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer