STOR JOBB: Sjefredaktør og administrerende direktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen, er av kongen i statsråd utnevnt til leder for den nye Personvernkommisjonen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STOR JOBB: Sjefredaktør og administrerende direktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen, er av kongen i statsråd utnevnt til leder for den nye Personvernkommisjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Personvern uten vern

Regjeringens intensjoner er en kommisjon med klipte klør.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal vurdere personvernets stilling i Norge. Tiltaket kom inn i regjeringens plattform under forhandlingene på Granavolden. Særlig var det Venstre som presset på. Bak lå et ønske og et behov for å vurdere det totale presset mot personvernet. I dag vedtas stadig mer inngripende metoder innenfor politi og militær etterretning, men uten at det foreligger tilstrekkelig med kunnskap om effektene av digital overvåking og kontroll. Innenfor privat sektor går utviklingen enda raskere, og mye av den skjer på bekostning av personvernet. I autoritære stater blir elektronisk kontroll med borgerne stadig mer effektiv og omfattende.

Det er ingen mangel på utfordringer når det gjelder personvern, og det er skrikende behov for en samlet vurdering av hva staten og private foretar seg. Den personvernkommisjonen som nå er oppnevnt kan neppe levere et slikt helhetssyn. Kommisjonen har fått et mandat og en sammensetning som innebærer at den f. eks. ikke skal behandle helt sentrale spørsmål knyttet til e-tjenestens innsamling av enorme mengder persondata fra norske borgere. Det skjer kort tid etter at Stortinget vedtok en ny lov om e-tjenesten som hjemler masseovervåking.

Det er ellers et gjennomgående trekk i mandatet at det forventes en streng balansegang mellom kommersielle og offentlige interesser på den ene side, og personvernet på den andre. For næringslivet innebærer massiv innsamling av persondata store verdier. For staten er bruk av slike data et grunnleggende verktøy for bedre og billigere offentlige tjenester. Og selvsagt også for kontroll av både rikets stilling og menneskene i det.

Det er mot denne bakgrunnen at kommisjonen skal styrke personvernet. Som det heter i mandatet: “Fordeler og ulemper ved nye teknologiske løsninger må avveies på en god måte. Samtidig må norske virksomheter være konkurransedyktige i et internasjonalt perspektiv”. Personvernet skal tilpasses verdiskapning og teknologisk utvikling, ikke omvendt.

Regjeringens intensjoner er en kommisjon med klipte klør. Men det finnes et visst slingringsmonn som kan utnyttes om motet er tilstede. Her utfordrer vi alle medlemmer av kommisjonen, men særlig tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch. Han har en faglig tyngde og integritet som kan gjøre en betydelig forskjell. Et tilpasset og avgrenset personvern har liten verdi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer