Pervertert prioritering

Klikk for ingress.

Meninger

Høyres justispolitiker Hårek Elvenes vil at politiet skal beholde utbyttet som inndras fra kriminelle handlinger. Bakgrunnen for forslaget er at pengeinndragningen har sunket kraftig, ifølge VG fra 339 millioner i 2008 til 81 millioner i 2013. Elvenes mener politiet vil prioritere denne oppgaven høyere dersom pengene ikke tilfaller statskassen, men blir pumpet rett inn i etatens egne budsjetter. Ingen er vel uenig i at kriminalitet ikke skal lønne seg, og at dommer skal følges opp. Men Elvenes vil gripe til helt uakseptable virkemidler i et rettssamfunn der politiet skal følge politiske prioriteringer og ikke oppføre seg som en bedrift med lønnsomhet som mål.

Karin Andersen (SV) kaller forslaget «hårreisende», og det har hun rett i. Det oser av mistillit og bygger på antakelsen om at politiet ikke gjør en skikkelig jobb dersom de ikke får direkte økonomisk utbytte av det samfunnsoppdrag de er satt til å gjøre. Det mest forsonende som kan sies om soloutspillet, er at det antakelig skyldes solstikk. Mer reflekterte og ansvarlige representanter for regjeringspartiene bør kjøle ned Elvenes og legge forslaget dødt.

Problemet er imidlertid at tankegangen bak forslaget er gjenkjennelig. Den heter økonomiske incentiver, med bonus til personer eller grupper for innsats som er en naturlig og rimelig del av jobben. I privat næringsliv dynkes direktørene med milde gaver og frynsegoder når aksjekurs og utbytte øker, uavhengig av samfunnshensyn. Offentlige etater følger etter med finurlige bonusordninger. Prioriteringene blir vridd mot oppgaver som lønner seg og gir stjerner i boka. Helseforetak har trikset med diagnosene for å få bedre betalt for operasjonene. Universitets- og høyskolesektoren belønnes ikke for kvalitet, men for gjennomstrømmingshastighet og kandidatproduksjon som kan måles kvantitativt.

Riksrevisjonen har påpekt at politiet er blant verstingene i å sjonglere med mål- og resultatstyringens krav. I den aktuelle terrorsituasjonen gikk det få dager før politiledelsen benyttet anledningen til å kreve økte bevilgninger. «Follow the money» er som alltid et nyttig og gyldig prinsipp når politiske utspill skal gås etter i sømmene og administrative tiltak legges under lupen. Bonuspenger har en tendens til å pervertere prioriteringer som må gjøres etter andre kriterier.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.