- Pessimist av natur

Robert Stoltenberg har vunnet priser og blitt millionær. Han sier han er «pessimist av natur», og tror det vil ta noen år før han kan glede seg ordentlig over suksessen.

Klokka 22.30 torsdag 11. januar 2002 forandret livet seg for Robert Stoltenberg. Sammen med noen hundre tusen landsmenn så han premieren på humorserien «Borettslaget». Piirka, Ali, Linda Johansen, driftsleder Roy Narvestad og de andre i Tertitten borettslag kom inn i stuene våre den kvelden. Og ble værende. På det meste hadde «Borettslaget» 1,2 millioner seere.

- Det var vel nærmere 1,3 millioner, sier den folkekjære komikeren.

Stoltenberg har vunnet så mange priser i år at han har mistet oversikten. Han har solgt 250000 filmer og tjent flere millionbeløp. Han har sluttet å gi intervjuer, men i forbindelse med kåringen av Årets navn stiller han opp for å snakke om suksessen, pengene, lykken, framtida, Gud og Arbeiderpartiet.

Egentlig pessimist

- Hva er det egentlig som har skjedd dette året?

- Man må ha et edruelig forhold til det. Jeg har hatt høye seertall og vunnet mange priser, men jeg må skille mellom alt det og meg. Jeg betrakter det hele litt utenfra. Ting er ikke særlig forandret i mitt liv. Men jeg har jo fått mer selvtillit når det gjelder å lage nye serier.

- Har du blitt mer lykkelig?

- Nei, men jeg er blitt mer tilfreds og glad. Det er ikke sånn at jeg går rundt i en evig lykkerus.

Mye oppmerksomhet

- Dessuten er jeg ganske pessimistisk av natur. Det har vært et fantastisk år, men det har også vært mye press og høye forventninger. Om noen år, når jeg får dette mer på avstand, er jeg sikker på at jeg vil glede meg enda mer over det som har skjedd.

- Hvorfor sluttet du å gi intervjuer?

- Det var så mange forespørsler, og jeg syntes figurene mine dukket opp overalt. Plutselig så jeg Linda Johansen og Tommy i en artikkel om hundeftr og til slutt syntes jeg det ble for mye «Borettslaget» i mediebildet. Og hvorfor skulle jeg si mer interessante ting nå enn for fire år siden? Jeg har ikke noe mer smart å si nå enn tidligere.

Robert Stoltenberg har måttet tåle å bli ropt til på gata. Faktisk liker han ropingen, for det er alltid fans av «Borettslaget» som roper. Og Stoltenberg stiller opp.

- Folk føler at de kjenner meg og krever at jeg skal være alle figurene for dem. Ofte står jeg foran en hel guttegjeng og snakker som Ali og Narvestad. Voksne folk som har vært på julebord vil ofte ha litt Piirka, forteller han.

80-årig beundrerinne

- Ser du på deg selv som en kunstner?

- Nei, det gjør jeg ikke.

- Det blir mer brukskunst. For å si det på den måten , sier Roy Narvestad.

Mange mener at Stoltenberg er en stor kunstner. En formiddag i Bogstadveien i Oslo ble han stoppet av en nær 80 år gammel dame. «Er det deg fra «Borettslaget»? spurte hun.» «Ja,» svarte Stoltenberg, og da ba hun om en klem.

- Hun hadde en tåre i øyekroken. Det er fantastisk at «Borettslaget» betyr så mye for så mange folk, sier han.

«Skjelte ut» budsjåfør

Men én dag gikk det galt: Robert intervjues av Nitimen om en innsamlingsaksjon. Han veksler mellom å være Ali, Linda og de andre heltene. Mens han er Narvestad, parkerer en budbil like ved. Narvestad sprekker. «Men er du helt iddiot? Du kan da ikke parrkere her!» roper Narvestad. Budet blir sjokkert og skriker til Stoltenberg at han aldri mer skal se på «Borettslaget».

- Jeg sprang etter mannen, men fant ham aldri. Det var trist.

- Har du en viktig jobb?

- Ikke rent samfunnsmessig. Dette handler jo ikke om liv og død. Men det er viktig å få folk til å le. Å få dem til å glemme hverdagen en halvtime hver uke.

Lever som før

Robert Stoltenberg snakker ikke gjerne om seg selv. Men han forteller at fritida brukes til mye tv-titting, kino og litt trening.

- Jeg er ikke blitt mangemillionær. Jeg har alltid vært opptatt av den sosialdemokratiske tankegangen vi har her i Norge. Jeg går ikke mer på byen enn før, og jeg har ikke mange kjendisvenner. Stort sett er jeg sammen med arbeidskolleger og gamle venner.

- Så du vil ikke si noe om Gud og Arbeiderpartiet?

- Jeg har et forhold til både Gud og Arbeiderpartiet, men det der vil jeg holde for meg selv. Er ikke det greit, da?

I TERTITTEN: Komikeren Robert Stoltenberg gir sjelden intervjuer. Men som nominert til Årets navn gjør han et sjeldent unntak.