Pessimist-fiasko

Det ser ut som pessimistene har tapt et avgjørende slag ved tusenårsskiftet. De som har gjort det til en levevei å være pessimister har riktignok gjort gode penger. Det er som det skal være i disse tider. Alt kan gjøres til penger. Selv pessimisme kan være lønnsomt. For noen.

  • Men for resten av oss gjelder det nok at pessimismen har fått et grunnskudd. Og det er vel bare som det skal være. Ingen kan være pessimist hele tida, og nå har mange vært pessimister ganske lenge. Vi lot oss smitte av det slående og litt skremmende Y2K-begrepet. Nok en gang ser vi at når et fenomen bare lanseres riktig og med en slående logo, går vi på limpinnen. At vi aldri lærer!
  • Nå mener databransjen det kan oppstå problemer skuddårsaften, fordi datoen 29. februar aldri har opptrådt i runde hundreår. Ikke siden 1600-tallet, og da var det ikke mange datamaskiner som kunne ta feil. Hvis heller ikke det slår til, har vi alltids 10. oktober i år, som er den første datoen i det nye hundreåret som ikke har null først i verken dags- eller månedssiffer.
  • Ikke prøv dere, gutter, er det fristende å si. Vi er vaksinert. Vi lar oss ikke lure en gang til. Milliardene ruller ikke lenger så lett i retning dataspekulantene. Jo da, det var sikkert bra å få justert maskinene. Kanskje det til og med var verdt pengene. Men det er nok nå. Så kan du si det var greit at det var dommedagsstemning i databransjen, så fikk de tradisjonelle dommedagsprofetene mindre makt.
  • For denne gangen ble vi alle litt dommedagssmittet. Vi har venner og slektninger som gjennomførte hele dommedagsleksa. De med egen skog hogde ekstra godt med ved, de andre kjøpte noen titall vedsekker ekstra. De hamstret hermetikk, fylte badekaret med vann, fylte skapet med stearinlys, tok ut 50000 kroner i kontanter og satt klistret ved TV-skjermen da klokka slo midnattsslagene, med en hånd på champagneglasset og den andre på kanalvelgeren, av frykt for å gå glipp av krisa.
  • Stor var skuffelsen da intet skjedde. Trøsten får være at frykten for en ny dommedag vil gjenoppstå. Den vil være like frisk og levende ved neste korsvei. Kanskje allerede ved neste årsskifte. Dårlig vær og pessimister - og nå også dataeksperter - overlever alt.