Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Tyske sosialdemokraters valg:

Pest og kolera?

De tyske sosialdemokratene lot seg – motvillig – overbevise om fire nye regjeringsår sammen med Angela Merkel. Men fortsatt kan mye gå galt.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Meninger

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Søndagens ekstraordinære SPD-landsmøte i Bonn handlet utelukkende om hvorvidt de 600 delegatene skulle stemme «ja» eller «nei» til å fortsette det forhatte samboerskapet med de kristeligkonservative. Formann Martin Schulz lovte under hele valgkampen at hva som enn skjer, vil han passe på at SPD ikke havner i en ny Merkel-regjering. Skulle det bli nødvendig med et videre samarbeide, ville det bli med ham som forbundskansler. Ikke skulle en Martin Schulz spille annenfiolin for Angela Merkel. Så umiddelbart etter at valgets katastrofale 23 prosent var et faktum, sverget Schulz på at han skulle ta partiet sitt inn i fire år med oposisjon.

MERKEL FORSØKTE FØRST å få istand en regjering med grønne og liberale. Det hele gikk i gulvet, da den liberale FDP-delegasjonens medlemmer – etter fire uker - marsjerte frustrerte ut av forhandlingslokalene. Martin Schulz måtte et par dager senere møte på skolebenken hos den nyutnevnte presidenten – og sosialdemokraten – Frank-Walter Steinmeier, som leverte en innføring om demokratiske plikter og at den nye situasjonen krever en ny holdning fra SPD. Det dreide seg selvsagt om at et nyvalg kan ende opp som en helt ekte katastrofe, der det tidligere folkepartiet lander på færre stemmer enn de forhatte høyrepopulistene i Alternativ für Deutschland. Da heller svelge egen skam og krype til korset, må ha vært den tidligere utenriksministeren Steinmeiers melding til en motvillig partiformann.

MENS MARTIN SCHULZ til da hadde påpekt at flertallet av velgerne åpenlyst ikke ønsket mer storkoalisjon - på folkemunne «GroKo» - dukket han opp som ihuga forkjemper for nettopp en fortsettelse. Plutselig het det at bare som deltakere i regjeringen, kan sosialdemokratene sette egne fingeravtrykk på tysk dagligpolitikk. Nå handler det om å prioritere digitaliseringen av samfunnet, rettigheter på arbeidsmarkedet for hundretusener av vikaransatte, kamp mot fattigdom for pensjonister og lavtlønnsgrupper, avskaffelse av det klassedelte helsesystemet. Fint det, svarte hans mange kritikere – og lurte på hvorfor ikke disse viktige elementene hadde vært veldig sentrale for de foregående koalisjonsregjeringene.

PÅ HØYRESIDA SLITER Angela Merkel med det bayerske søsterpartiet CSU, som står foran høstens valg til landdagen – og som befinner seg i overhengende fare for å bli fryktelig straffet av sine egne velgere. CSUs taktikk handler blant annet om tydelig innstramning på flyktningpolitikken – et område hvor SPD må ta hensyn til sin egen venstreside. Så ikke minst på dette området spriker staurene i alle retninger.

MARTIN SCHULZ LA SØNDAG fram forhandlingsresultatene og gestikulerte som en gammeldags fagforeningsboss, mens han skamroste mulighetene og sågar mer enn antydet at han sikkert greier å få ut ytterligere noen milliarder til typisk sosialdemokratiske formål. Partisekretær Andrea Nahles fulgte opp i samme tonefall og støynivå. Og så kom formannen for ungsosialdemokratene – 28 år gamle Kevin Kühnert – på talerstolen. I løpet av de foregående dagene hadde han daglig vært ute med tydelige advarsler om at SPD vil gå til grunne på å fortsette dansen med Merkel. Uten manus og uten å heve stemmen, lekset han opp – elegant og lekende lett - for sine eldre partikamerater.

Hvis Martin Schulz greier å innfri løftet om å få på plass en endelig samarbeidsavtale før påske, kan han regne med et nytt megasammenstøt med sin nye sjefkritiker. De 440 000 SPD-medlemmene skal nemlig godkjenne handelen, og det er slett ikke utenkelig at mange av dem vil følge Kevin Kühnerts råd om å stemme «nei». I så fall er Martin Schulz ferdig som partiets leder.

DA BLIR SPD tvunget til å skifte ut storparten av traverne fra Merkel-årene. Nettopp Kevin Kühnerts navn vil utvilsomt stå høyt på lista over kandidater til å overta roret. Han viser taktiske og retoriske evner som mange syns minner sterkt om legendariske Willy Brandt.

Nå må tyskerne først vente tålmodig på å se om Merkel og Schulz overhodet greier å bli enige om hvordan enkelthetene i samarbeidet skal se ut. Mye kan fortsatt gå galt, og ennå kan verken konservative eller sosialdemokrater se bort fra at hele greia ender opp som en gedigen flopp – og med det fryktede nyvalget som konsekvens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!