KOMMENTARER

Tyske sosialdemokraters valg:

Pest og kolera?

De tyske sosialdemokratene lot seg – motvillig – overbevise om fire nye regjeringsår sammen med Angela Merkel. Men fortsatt kan mye gå galt.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

BERLIN (Dagbladet): Søndagens ekstraordinære SPD-landsmøte i Bonn handlet utelukkende om hvorvidt de 600 delegatene skulle stemme «ja» eller «nei» til å fortsette det forhatte samboerskapet med de kristeligkonservative. Formann Martin Schulz lovte under hele valgkampen at hva som enn skjer, vil han passe på at SPD ikke havner i en ny Merkel-regjering. Skulle det bli nødvendig med et videre samarbeide, ville det bli med ham som forbundskansler. Ikke skulle en Martin Schulz spille annenfiolin for Angela Merkel. Så umiddelbart etter at valgets katastrofale 23 prosent var et faktum, sverget Schulz på at han skulle ta partiet sitt inn i fire år med oposisjon.

MERKEL FORSØKTE FØRST å få istand en regjering med grønne og liberale. Det hele gikk i gulvet, da den liberale FDP-delegasjonens medlemmer – etter fire uker - marsjerte frustrerte ut av forhandlingslokalene. Martin Schulz måtte et par dager senere møte på skolebenken hos den nyutnevnte presidenten – og sosialdemokraten – Frank-Walter Steinmeier, som leverte en innføring om demokratiske plikter og at den nye situasjonen krever en ny holdning fra SPD. Det dreide seg selvsagt om at et nyvalg kan ende opp som en helt ekte katastrofe, der det tidligere folkepartiet lander på færre stemmer enn de forhatte høyrepopulistene i Alternativ für Deutschland. Da heller svelge egen skam og krype til korset, må ha vært den tidligere utenriksministeren Steinmeiers melding til en motvillig partiformann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer