Pest og moro

«1349» er god historiefortelling. I dobbel forstand.

SKUMMEL DAME: Marit A. Andreassen er Yersinia Pestis, udødelig pestbakterie, hevner og forførerinne. Cato Skimten Storengen kan bare lure på hva som traff ham. Foto: Marius Strøm
SKUMMEL DAME: Marit A. Andreassen er Yersinia Pestis, udødelig pestbakterie, hevner og forførerinne. Cato Skimten Storengen kan bare lure på hva som traff ham. Foto: Marius Strøm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MUSIKAL: De kaller det «en pestforestilling».

Og selv om det også handler om bli sett og akseptert, om samhold og fremmedfrykt, har pesten en klar hovedrolle.

Ideologi Bakterie, ditt navn er kvinne.

Marit Adeleide Andreassen spiller Yersinia Pestis, hevner og forførerinne, fristerinne og den type ideolog som mener det må ryddes i menneskeheten.

Noen av hennes replikker, ikke minst i rasende konfrontasjon med Antonio (Kim Sørensen), får ekstra dyp bunn i disse dager.

Yersinia Pestis (det vitenskapelige navnet på bakterien bak Svartedauden) tar avstand fra ordet morder. Hun gjør det hun gjør i godhetens tjeneste, sier hun.

Når denne formen for argumentasjon ikke virker spekulativ i en viss rettssak første uke, er det nettopp fordi den ikke er spesiell for rettssaken.

Det har alltid eksistert dem som mener at andre enn dem selv må ofres for fellesskapets beste.

Yngve Sundvor gir dem en historisk setting i den mørkeste middelalder. Mange vil si at det er akkurat der de hører hjemme.

Lekent «1349» er både skrevet og regissert av Yngve Sundvor. Det er totalteater uten staffasje, i en scenografi så beskjeden at man kan frakte den med seg i en trillebår, med få effekter, men med en svært effektfull kreativitet i bruken av dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer