Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pest og plage

Tredje bok i den fabelaktige serien om Adamsberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Fred Vargas og hennes bøker om etterforskeren Jean-Baptiste Adamsberg har vært store suksesser i Frankrike, og det er prisverdig at hennes norske forlag fullfører serien på tre bøker, selv om hun ikke har hatt det voldsomme gjennombruddet her. For dette er krim av et ganske unikt kaliber.

Nyheter

Den strandede bretonske sjømannen Joss Le Guern driver sin egen nyhetsformidling, han roper ut meldinger som legges i en dertil oppsatt postkasse.

Det kan være alt fra «Sommeren har vært elendig i år igjen, og nå er det september alt», «Til slakteren på plassen: Kjøttet var seigt i går, og det er tredje gangen denne uka» og «Kom tilbake, Jean-Christophe».

Joss roper alt ut med like stor viktighet, men i det siste har han begynt å få enda mer merkverdige innlegg, som viser seg å være gamle skrifter fra den gang pesten herjet i Europa. Det undrer han seg over, og Adamsberg blir ikke mindre forundret, han heller.

«Stikk av og bli borte lenge» har dessuten et lite fellestrekk med Vargas\' første Adamsberg-bok, «Mannen med de blå sirklene». Den handlet om en som malte blå sirkler på fortauene i Paris og la et eller annet objekt - som et lik - i midten.

Speilvendt

Denne gangen maler en ukjent et speilvendt 4-tall og bokstavene CLT på dører i den franske hovedstaden, og snart finnes tusenvis av symbolene til Adamsbergs store bekymring.

Han vet ikke hva de betyr eller hva de varsler om, men han har de verste forutanelser.

Ut av dette grunnmaterialet skaper Vargas nok en gang en finurlig, underholdende og, på sin særegne måte, spennende kriminalroman. Løsningen er ikke enkel, Vargas konstruerer mange vrier og sidespor, så Adamsberg har mer enn nok med å holde orden på ting, selv om han kan se sammenhenger på de rareste steder. Man kan bare håpe at Fred Vargas skriver flere bøker om Adamsberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!