Barack Obama:

Pete Souza har tatt omtrent to millioner bilder av Obama

Nå forteller han historien bak ett av de ikoniske bildene.

Kjente på håret: 4-åringen syntes at håret til Barack Obama så akkurat ut som hans eget. Derfor lot presidenten ham kjenne på det. Foto: Pete Souza / The White House
Kjente på håret: 4-åringen syntes at håret til Barack Obama så akkurat ut som hans eget. Derfor lot presidenten ham kjenne på det. Foto: Pete Souza / The White House Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pete Souza fotograferte Barack Obama allerede i 2005, på hans første dag som senator for delstaten Illinois. 12 år seinere gir han ut boka «Obama: An Intimate Portrait», som handler om hvordan det var å være tett på den tidligere presidenten.

FOTOGRAFEN: Her er Pete Souza i aksjon som Obamas personlige fotograf. Han har skrevet flere bøker om Obama og nå lanserer han den nyeste: «Obama: An Intimate Portrait». Foto: Jason Reed / Reuters / NTB Scanpix
FOTOGRAFEN: Her er Pete Souza i aksjon som Obamas personlige fotograf. Han har skrevet flere bøker om Obama og nå lanserer han den nyeste: «Obama: An Intimate Portrait». Foto: Jason Reed / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med CBS' morgenprogram kommenter Souza spesielt to bilder han husker godt: Det første er fra da en liten gutt fikk ta på håret til Obama, fordi han mente det så akkurat ut som hans eget.

- Det forteller også noe om Obama, som er villig til å bøye seg på den måten for at en 4-åring skal få ta på håret hans, sier Souza i intervjuet.

Det andre bildet er fra 1. mai 2011 da en rekke viktige personer hadde samlet seg for å følge med på når amerikanske soldater skulle ta seg inn i gjemmestedet til Osama bin Laden.

- Det jeg liker å fortelle folk om dette bildet er at de aller mektigste personene i de føderale myndighetene hadde samlet seg for å se hvordan situasjonen utviklet seg, helt maktesløse, sier Souza og fortsetter:

- De hadde allerede tatt en avgjørelse, og det som gjensto var at de på bakken skulle gjøre jobben sin. Jeg tror det er nettopp det som gjør at man kan se frykten i øynene deres.

Foto: Pete Souza / The White House
Foto: Pete Souza / The White House Vis mer

Opptil 12 timer om dagen

Souza har i løpet av årene tatt omtrent to millioner bilder av Obama, og fulgt ham i opptil 12 timer om dagen i de åtte årene som president. I utdrag fra den nye boka, som The Guardian gjengir, forteller Souza at han allerede ved møtet i 2005 følte at Obama muligens kunne bli president.

- Etter bare 24 timer fikk jeg en absurd tanke:

«Obama er ikke fra en kjent familie, faren er fra Kenya, moren fra Kansas ... Men han har en unik gave. Kan det være at han én dag blir president», spurte Souza seg selv.

Jobbtilbudet

I ettertid ser vi at den «absurde tanken» ikke var så absurd likevel. For bare fire år seinere satt Obama bak pulten i Det ovale kontoret, og fotografen han ville ha med seg på reisen var ingen ringere enn Pete Souza.

På den tida hadde Souza sagt opp jobben som fotojournalist for Chicago Tribune, og begynt som professor i faget ved universitetet i Ohio. Men han fortsatte å ta bilder av Obama, noe som resulterte i boka «The Rise of Barack Obama».

FRA ALBUMET: Et utdrag av Souzas bilder. Foto: Pete Souza / The White House / NTB Scanpix

Plutselig ringte telefonen en søndag kveld i 2009. I den andre enden av tråden var presidentens presserådgiver, Robert Gibbs. Han tilbød Souza jobben som Obamas personlige fotograf, noe Souza takket ja til. Men han visste ikke hvor mye det skulle kreve av ham.

- Jobben min var å observere, noe som høres enkelt ut. Men det var hardt. Både fysisk og mentalt. Jeg var 54 år, og hadde tatt på meg en 24-timersjobb uten mulighet for ferie og sykedager, sier Souza.

Obama har bidratt selv

Obama har selv bidratt med å skrive forordet i Souzas nye bok. Der bekrefter han at de to tilbrakte enormt mye tid sammen i løpet av hans tid som president.

- Jeg har sikkert tilbrakt mer tid med Pete Souza enn jeg har gjort med noe annet familiemedlem i løpet at mine åtte år i Det hvite hus, gjengir CBS News fra boka.

FRA ALBUMET: Et utdrag av Souzas bilder. Foto: Pete Souza / The White House / NTB Scanpix

Ubemerket

Det viktigste for Souza som fotograf, var å kunne gjøre jobben sin uten at han var i veien for de andre. I et intervju med Bloomberg har han tidligere forklart hvordan det foregikk.

- Hillary har selv sagt at hun ikke merket at det var en fotograf i rommet, og det er jeg stolt av. Jeg prøver å være en del av omgivelsene. Jeg bruker ikke blits eller noe som forstyrrer, og nå etter åtte år tror jeg de er vant til å ha meg der.

Dukket opp i Chicago

Barack Obama er fortsatt arbeidsledig etter at han gikk av som president for snart ett år siden. Men tirsdag dukket han plutselig opp til jurytjeneste i et rettslokale i Chicago.

For flere av de frammøtte var det stor stas å se den tidligere presidenten. Obama tok seg også tid til å håndhilse på flere av dem, i tillegg til å signere ei bok. Men oppholdet ble kortvarig da han etter hvert ble avvist som jurymedlem.

OVERRASKELSE: Thomas Pearson hadde møtt opp til jurytjeneste i Chicago onsdag. Han tok opp kameraet med en gang han så hvem som også skulle utføre plikten sin. Video: Thomas Pearson / AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer