Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kampen mot Donald Trump

Pete ypper seg

Bernie Sanders fester grepet, men revolusjonen lar vente på seg.

VINNERNE: Storfavoritten Bernie Sanders vant som ventet i New Hampshire, men fikk overraskende sterk konkurranse på hjemmebane fra Pete Buttigieg og Amy Klobuchar. Foto: Joseph Prezioso / AFP / NTB Scanpix
VINNERNE: Storfavoritten Bernie Sanders vant som ventet i New Hampshire, men fikk overraskende sterk konkurranse på hjemmebane fra Pete Buttigieg og Amy Klobuchar. Foto: Joseph Prezioso / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Storfavoritten Bernie Sanders vant som ventet på hjemmebane i New Hampshire, men langt ifra så suverent som mange hadde spådd. Han fikk igjen overraskende sterk konkurranse fra den unge ordføreren Pete Buttigieg.

I forrige primærvalg i delstaten fikk Bernie bortimot 60 prosent av stemmene, den største seieren i historien. Denne gangen var det flere om beinet, men målingene tydet på at Bernie skulle ta en soleklar seier denne gangen og.

NEW HAMPSHIRE: For andre nominasjonsvalg på rad er det Bernie Sanders som vinner i New Hampshire. Vi oppsummerer nattens dramatikk direkte. Vis mer

Så enkelt var det ikke. Han vant komfortabelt, som det heter, og feide igjen sin antatt største konkurrent, Joe Biden, av banen. Hans nærmeste politiske utfordrer, Elizabeth Warren, ser ut til å være parkert for godt, selv om hun varslet at hun vil fortsette.

I stedet var det Pete Buttigieg som nok en gang ga Bernie hardest konkurranse og ble nummer to foran Amy Klobuchar som kjemper om noen av de samme velgerne. Etter Iowa har Buttigieg fått kjørt seg. Han har blitt angrepet både for å ta imot penger fra rikinger og for å mangle erfaring.

Du er ingen Obama, tordnet Joe Biden til demokratenes yngste utfordrer i debatten før helgen. Det er ikke du heller, svarte Pete Buttigieg rolig. Det er ingen av oss.

I en mye omtalt TV-annonse, gjorde Biden narr av ham for å ha syslet med lokale bagateller, mens han som visepresident hadde drevet storpolitikk. Det kan hende det virket mot sin hensikt. Hvis det er noe velgerne tørster etter er det en politiker som er opptatt av deres liv, ikke bare maktpolitikk i Washington.

Nominasjonen er så vidt begynt, og det er et godt stykke igjen før ordføreren fra South Bend, Indiana, kan måle seg med Obama. Men at både Biden og kommentatorer drar sammenlikningen med demokratenes siste superstjerne, sier litt om forvirringen Buttigiegs sjokkåpning har skapt.

Etter to tøffe nominasjonsmøter er Buttigieg i ledelsen sammen med Bernie. Hvem hadde trodd det for bare en måned siden?

SEIER: Bernie Sanders vant nominasjonsvalget i USA. Video: CNN Vis mer

I det lange løp betyr Iowa og New Hampshire lite, men delstatene har likevel mer enn en symbolsk verdi. Den politiske dynamikken er brutal, både blant velgere og støttespillere. Selv om Biden fortsatt ligger side om side med Bernie Sanders i nasjonale målinger, begynner folk å tvile på om han kan vinne etter to klare nederlag. Ingen som har vært dårligere enn nummer to i New Hampshire, har vunnet nominasjonen.

Med tvilen forsvinner også pengene.

Joe Biden har satset alt på valgbarhet. At han er den eneste kandidaten som kan slå Trump. Da må han begynne å vinne og I hvert fall vise at han kan slå en skarve ordfører fra South Bend.

For se om ikke Pete Buttigieg ypper seg også på dette feltet. Blant velgerne i New Hampshire er han favoritten til å slå Trump, ifølge valgdagsmålinger, langt foran både Bernie og Biden.

Bernie Sanders har overtatt favorittrollen foran neste primærvalg i South Carolina, som nå regnes som vinn eller forsvinn for Biden. Det hadde heller ingen trodd for kort tid siden. Det er mye som har gått feil med Bidens kampanje, men det er ingen tvil om at Donald Trumps angrep på ham og sønnen har satt spor. Biden hevder fortsatt at det er beviset på at Trump frykter ham, men høres knapt overbevist ut selv lenger.

Samtlige av de fremste demokratene kan slå Trump, sier målinger. Å slå Trump oppgis stadig som den viktigste saken blant velgerne. Deretter er det helse, klima og forskjeller som engasjerer. Men så langt er det lite som tyder på at motstanden mot Trump mobiliserer velgerne i den grad demokratene hadde håpet. Bernie er den eneste som kan måle seg med Trump når det gjelder show og begeistring på valgmøter.

Men oppslutningen på nominasjonsmøtene er lavere enn normalt. Folk har ikke flokket til valgmøtene for å demonstrere misnøye - eller begeistring, for den saks skyld. Og kanskje urovekkende nettopp for Bernie; i New Hampshire var andelen unge mindre enn i 2016. Revolusjonen lar vente på seg. Imens venter folk på Mike Bloomberg.