Peter C. Asbjørnsen introduserte både Darwin og Askeladden til landet

... og likevel var det Thorbjørn Egner som fikk jubileumsår?!?

PETER CHRISTEN ASBJØRNSEN var en mangfoldig mann - folkedikter på fritida, marinzoolog til daglig. Likevel ble 2012 et Egner-år. Fredrik Wandrup spør: Hvorfor?
PETER CHRISTEN ASBJØRNSEN var en mangfoldig mann - folkedikter på fritida, marinzoolog til daglig. Likevel ble 2012 et Egner-år. Fredrik Wandrup spør: Hvorfor? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Dette er den siste dagen i det som kunne vært et Asbjørnsenår. Slik gikk det ikke. Heller ikke hans venn og kollega Jørgen Moe (1813—1882) blir beæret med noen nasjonal feiring i året som kommer. Men det er liten tvil om at disse to forfatterne har gjort en makeløs innsats for vår kulturtradisjon.

UTEN DEM HADDE vi neppe vært kjent med Askeladden, Veslefrikk, Tommeliten, Mumle Gåsegg, Tyrihans, prinsessa som ingen kunne målbinde og et vell av andre figurer fra vår hjemlige eventyrverden.

Men Asbjørnsen har sitt eget selskap med entusiaster som i løpet av året har feiret sin store helt. Frimerker med Asbjørnsen & Moe er publisert, og monumentet over Asbjørnsen på Sankthanshaugen er pusset opp. På fødselsdagen 15. januar åpnet en utstilling i Ibsenmuseet, der blant annet Asbjørnsens dører ble stilt ut.

Disse husdørene er meget spesielle. Det var så tett med bokhyller i hjemmet hans at kjente kunstnere malte verk direkte på dørene, for å pynte opp. Disse dørene har Asbjørnsenselskapet, som ble stiftet for fem år siden, klart å finne fram til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer