Peter Dinklage: Heller ond enn alv

Peter Dinklage fra «Game of Thrones» sier nei til å spille alver og tusser. Men har ingenting imot å spille ond.

Dinklage er minst av vekst, men gjør uten tvil inntrykk i tv-serien «Game of Thrones». For tiden er han å se som skurk i den nye «X-Men»-filmen, «Days of Future Past».

- Jeg håper å nå kunne få flere roller som ikke bare handler om hvor lang jeg er, sier Dinklage (44) i et av sine sjeldne intervjuer, dette med det svenske nyhetsbyrået TT.

Der røper han at han besøkte Stockholm allerede i 2004.

For ti år siden prøvde nemlig amerikanske filmfolk å finansiere en film basert på Pär Lagerkvists 1944-roman «Dvergen», hvor et lastefullt fyrstehoff i renessansens Italia utleveres - og der den kortvokste hovedpersonen viser seg å være en morder, og ondere og ondere jo mer man leser.

Altså det motsatte av hva som skjer med rollefiguren Tyrion Lannister i «Game of Thrones»: Der Tyrion går fra å være en mann som utnyttet kvinner til å bli den som beskytter dem.

- Han har utviklet seg. Og det er jo slike roller som er best, der det finnes en tydelig karakterutvikling. Det gjør det jo mer spennende for meg, sier Dinklage til TT.

- Et tegn Etter HBO-seriens suksess har rolletilbudene økt på. Selv om han må si nei til mange fordi det kolliderer med TV-innspillingen, rakk han «X-Men: Days of Future Past».

Der spiller han skurk med bart, en mann som får bort alle mutanter og fører til en komplisert tidsreiseintrige der Wolverine tas tilbake til 1970-tallet. Det er også en rollekarakter som ikke har noe å gjøre med Dinklages høyde.

- I og for seg er min høyde en del av den personen jeg er. Det kommer alltid til å være slik, og det vil alltid ha en innvirkning på rollene jeg får. Men rollen i «X-Men» er et tegn på at jeg får roller som også kunne gått til høyere skuespillere, og jeg håper det fortsetter, sier Dinklage til TT.

MER ENN KORT: Peter Dinklage er mest kjent fra "Game of Thrones", men nå også med en rolle i "X-Men: Days of Future Past" - en rolle som ikke gjør noe poeng av at skuespilleren er kortvokst. Foto: REUTERS/Eric Thayer
ROLLEFIGUR I UTVIKLING: I den svært populære fantasyserien går Dinklages rollefigur Tyrion Lannister fra å være en overgriper til en som beskytter kvinner. Foto: Stella pictures
MED KONA: Privat er Peter Dinklage gift med regissør Erica Schmidt, som han også har jobbet med i flere sammenhenger. Foto: Scanpix
I X-MEN: Peter Dinklage i en scene fra "X-Men: Days of Future Past." Foto: Scanpix/AP Photo/20th Century Fox
GLAD I FANSEN: På X-men-premieren i Beijing tok Dinklage et bilde av den jublende fansen. Foto: Scanpix/AP

Før «Game of Thrones» var gjennombruddsfilmen hans «The Station Agent» (2003), publikumsprisvinner under Sundance-festivalen i sin tid, skrevet spesielt til Dinklage av regissør Tom McCarthy som mente han var som skapt for hovedroller. Uavhengig av høyde.

Ikke alv For enkelt er det ikke å forene skuespillerdrømmer med kortvoksthet. Særlig ikke hvis man - som Dinklage - ikke ønsker roller der den kortvokste lar seg gjøre narr av. Han har ifølge andre intervjuer alltid takket nei til å spille de «tradisjonelle» rollene for kortvokste i amerikansk film og reklame, som alver og såkalte leprechauns.

- Du kan si nei. Du kan la være å bli latterliggjort, uttalte Dinklage i samme New York Times-intervju, og peker på at medienes fremstilling delvis skyldes de kortvokste skuespillerne selv - og at de faktisk sier «ja», der han selv har holdt på å si «nei», med mindre det er snakk om vrange, kyniske filmdverger som Trumpkin-rollen i siste «Narnia»-film ut i 2010.

- Kortvokste er fremdeles vitsemateriale. Det er en av de siste bastionene for aksepterte fordommer, sa Peter Dinklage.

I filmskaper Steven Delgados dokumentarfilm «No Bigger Than A Minute» fra 2006 ble Dinklage intervjuet. Der fortalte skuespilleren at han «elsket myter og elsket Tolkien», men at dvergene i disse historiene er aseksuelle og enten tullinger og vismenn som «aldri får prinsessen».

- Det er greit, men det er moderne tider nå.

(NTB)