Peter Pans far

Halvbiografisk om gåtefull eventyrskaper.

FILM: Historien om J.M. Barrie, mannen som i 1904 skapte eventyrfiguren Peter Pan, er preget av gåtefulle trekk. Mark Forsters film om ham, «Finding Neverland», gir ingen ytterlige holdepunkter om hvorfor denne mannen, i likhet med sin eventyrhelt, helst ikke ville bli voksen.

Johnny Depp gjør igjen en slående innsats i rollen som Barrie, der han skifter fra kreativ lek til innadvendt grubling.

Filmen er bygd på Allan Knees drama «The Man Who Was Peter Pan» og er ikke biografisk korrekt. Den fokuserer på Barries vennskapelige forhold til fire gutter og deres mor, Sylvia Llewellyn Davies (Kate Winslet), som nettopp var blitt enke og var i ferd med å bli syk selv.

Barrie gikk så opp i disse guttenes verden at han ble som en ny far for dem. Det har vært spekulert omkring motivene for dette, om pedofile tilbøyeligheter og om arten av forholdet til guttenes mor. Filmen velger å ignorere alle slike underliggende psykologiske forklaringsmodeller, og dermed blir en dimensjon av historien borte.

I stedet framhever filmen Barries motiver som kreative; hans virke som dramatiker sto i stampe da han møtte guttene. Hos dem får han være som barn igjen og begynner å boble av fantasi og skaperglede som så kan nedfelles på papiret. Eldstegutten Peter (imponerende velspilt av Kelly MacDonald) ble til selveste Peter Pan. Filmen pendler fritt mellom realisme og fantasi, ofte svært betagende.